OVERTAR: Smartmobilen overtar for den tradisjonelle pc-en, mener kronikkforfatter. ILLUSTRASJON: Uzbekil/Pixabay

Siste vers for den bærbare?

KRONIKK: For kort tid siden leste jeg resultatene fra en undersøkelse gjennomført av Comscore som viser at den bærbare pc-en synger på sitt siste vers.

Publisert Sist oppdatert

Hvilket blant annet skyldes at mobiltelefonen har tatt over for pc-en når man vil på nett. Faktisk bruker så mange som 65 prosent av oss først og fremst smarttelefonen for nettopp dette.

I en tid hvor alle ønsker å være online til enhver tid er det kanskje ikke så rart at smarttelefonen har tatt over for den tradisjonelle pc-en. En britisk undersøkelse viser at vi i snitt er på pålogget to timer per dag via vår smarttelefon.

Men stemmer dette dersom vi ser mot næringslivet? I 2015 gjennomførte Panasonic en undersøkelse, Rise of the Machines, som faktisk viser at den bærbare pc-en fortsatt er den mest foretrukne enheten på bedriftsmarkedet. Så mange som 48 prosent av respondentene fra hele Europa mente at den mest produktive enheten for jobbmarkedet uten tvil er den tradisjonelle bærbare pc-en. Spesielt når det skal jobbes fra andre plasser enn kontoret.

En britisk undersøkelse viser at vi i snitt er på pålogget to timer per dag via vår smarttelefon.

Det er med andre ord forskjell på vår private og forretningsmessige bruk av elektronikk. Mobile enheter er uten tvil på vei fremover. Men fakta er at smarttelefonen på langt nær har rappet ledertrøyen fra den tradisjonell bærbare pc-ene. Det hersker liten tvil om at nettbrettet har kapret betydelige markedsandeler. Spesielt i bransjer der nettbrettet er ideelt. Men enn så lenge er det slik at det alminnelige nettbrettet ofte kommer til kort på grunn av sin begrensede batteritid og robusthet.

Derimot er markedet for hybride pc-er og nettbrett i enorm vekst. Noe som skyldes at denne typer enheter tilfredsstiller kravene til fleksibilitet. Med andre ord enheter som gir det beste fra to verdener da man enkelt og raskt kan bytte mellom å bruke den som en bærbar pc eller et nettbrett, helt avhengig av oppgavene som skal løses. Faktisk viser vår undersøkelse at hele 36 prosent av de spurte forventer at hybrider blir den dominerende enheten på bedriftsmarkedet innen tre år.

Men når det er sagt, så må de hybride enhetene bli enda bedre i form av funksjonalitet, tilgjengelig software og batteritid. Men en ting er sikkert, og det er at den er en seriøs utfordrer som kan endre vårt syn på mobile enheter i tiden som kommer.

Jan Kaempfer er markedssjef for Panasonic Computer Product Solutions.