(NESTEN) MILLIARD-FIBER: Viken Fiber omsatte for 909 millioner kroner og landet på 100 millioner i driftsresultat i 2014. (Illustrasjonsfoto)

Mer fiber til utlandet?

Det er nå lansert flere initiativer for fiberkabler til utlandet. Nå utreder også Northconnect en fiber til Skottland. Der er Lyse en medeier.

Publisert Sist oppdatert

Statnett vurderer nå også å legge fiber ved sin planlagte 18 milliarders kraftkabel til Tyskland.  Bulk Eiendom er også på banen. Utsikten til flere store datasentre i Norge er drivkraften. IKT Norge er en sterk pådriver i ette arbeidet.

I alle prosjektene er fiberkablene planlagt i sammenheng med kraftkabler som er under prosjektering. 

Northconnect, som vil bygge kraftkabel til Skottland, er mer positivt innstilt enn Statnett til å legge fiberkabler sammen med strømkablene. Selskapet eies av kraftprodusentene Agder Energi, E-CO, Lyse og Vattenfall.

Northconnect har allerede gjort interne undersøkelser for å finne ut om det lar seg gjøre å bygge fiber over en så lang distanse. Konklusjonen er positiv.

- Leverandørindustrien og forskermiljøet sier at fiber med såkalte passive forsterkninger er teknisk gjennomførbart, sier selskapets daglige leder Tommy Løvstad til Teknisk Ukeblad.

Han viser da til opplysninger fra blant annet førsteamanuensis i telematikk ved NTNU, Steinar Bjørnstad, om at det allerede i dag finnes testede systemer som tilbys kommersielt og benytter passive forsterkere og kan sende 100 gigabit per sekund over 550 kilometer.