TRYGGE: SINTEF anbefaler at det i første omgang jobbes med å opprette en næringsspesifikk Information Sharing and Analysis Center (ISAC) for bransjen. (Foto: Unsplash)

Cyberfokus i byggebransjen

Flere bransjegiganter går sammen i felles front mot datakriminalitet.

Publisert Sist oppdatert

OBOS, Construction City Cluster, AF Gruppen og Statsbygg går sammen om et nytt senter for å bekjempe dataangrep i bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen, fortelles det i en pressemelding.

– Ingen har råd til et alvorlig dataangrep, og vi kan ikke bekjempe dette alene. Vi må derfor samarbeide, sier David Ormbakken Henriksen, initiativtaker og informasjonssikkerhetsleder i OBOS.

Han påpeker at bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen har en kompleks verdikjede, og at avhengigheten til IT er økende. Bransjen har startet sent på digitaliseringsreisen, noe som gir ekstra sårbarhet.

Stort behov for sikkerhet

Behovet for digital sikkerhet er større enn aldri før. I Norge har nettkriminaliteten økt med 72 prosent det siste året, noe som tilsvarer flere hundre cyberangrep mot norske virksomheter i uken.

For å møte dette trusselbildet har regjeringen satt som mål at det skal finnes et felles sikkerhetsmiljø i alle samfunnssektorer. Bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen har ikke hatt dette – før nå.

Viktige oppgaver er å støtte med varsling, koordinering, informasjonsdeling og kompetanseheving. Sikkerhetsmiljøene skal også være Nasjonalt cybersikkerhetssenters (NCSCs) kontaktpunkt ved IKT sikkerhetshendelser i sektoren.

Skaper løsninger

– Construction City Clusters mål er å styrke konkurransekraften og samhandlingen i bransjen. Initiativet fra OBOS viser hvordan praktiske problemer i arbeidshverdagen noen ganger løses best i fellesskap. Vi er glade for at OBOS og andre bransjeaktører i klyngen har gått sammen for å skape en konkret løsning, sier Naomi Ichihara Røkkum, daglig leder i Construction City Cluster.

– Et cybersikkerhetssamarbeid er avgjørende for den videre digitaliseringen av bransjen, understreker Røkkum.