NORDISK: Lars-Erik Hansen er sjef for det nordiske teamet av produktsjefer hos Canon Consumer Imaging Group. (Foto: Toralv Østvang)
NORDISK: Lars-Erik Hansen er sjef for det nordiske teamet av produktsjefer hos Canon Consumer Imaging Group. (Foto: Toralv Østvang)

Canon: Optimist i tøffe tider

Når mange salgskurver peker nedover, er det ikke så lett å opprettholde fremtidstroen. Hos Canon gjør de det, tross drastisk fall i salget av både kameraer og fotoskrivere.

– Ja, jeg er optimist, svarer nordisk produktsjef Lars-Erik Hansen hos Canon på spørsmål fra IT Bransjen etter å ha lagt fram en serie lite oppløftende tall om markedsutvikling innenfor foto og video.

Hansen, nordmann med fartstid hos Canon internasjonalt, er forholdsvis fersk i rollen som sjef for temaet av nordiske produktansvarlige i Canons Consumer Imaging Group.

Dette er avdelingen hos Canon som tar seg av salget av de produktene som Canon er best kjent for blant folk flest: kameraer, videoutstyr, skannere og fotoskrivere.

«Consumer»-delen av navnet er kanskje litt villedende, for mange av produktene benyttes profesjonelt.

Divisjonen for bedriftsløsninger er større og driver med mange av de samme teknologiene, men med produkter mer tilpasset bedrifter og konsern, og ikke minst dokumentbehandling og tjenester rundt dette, gjerne i stor skala.

Da Canons Consumer Imaging Group inviterte til «tallmøte» med den norske it-pressen, var det i år sterkere nordisk innslag enn tidligere. Dette skyldes omorganisering der av flere av teamene er satt sammen på nordisk plan.

Mange ben å stå på

Hovedbudskapet var at selv om Canon og bransjen har opplevd sterke markedsfall på flere områder i senere tid, har Canon mange ben å stå på.

Dessuten pløyer selskapet åtte prosent av omsetningen tilbake i forskning og utvikling, noe som borger for at selskapet har tro på fremtiden, hevder Canon.

Kamerasalget fortsatt ned

Basert på tall fra det norske analysebyrået DMR fastslo Canon-folkene at det norske kameramarkedet totalt sett hadde en nedgang på rundt 35 prosent fra 2013 til 2014.

Canons prognoser er at nedgangen vil fortsette i 2015, men at den vil bremses opp og flates ut noe – og at den vil ende på rundt 20 prosent.

Speilrefleksmarkedet preges av særdeles dårlige tall, med en nedgang fra 2013 til 2014 på hele 46 prosent.

Selv om nedgangen ikke ble kompensert fullt ut av vekst i salget av speilløse systemkameraer, representerer speilløs-kategorien likevel vekst, om enn på beskjedne på 2,4 prosent.

Lysglimt

Men alle små lysglimt bidrar til optimisme hos Canon-folkene. Tapet av markedsandeler på systemkameraer i 2014 skyldes i hovedsak Canons egen mangel på speilløse systemkameraer i porteføljen, sier selskapet.

SPEILLØST: Canon håper at EOS M3 vil gi gjennombrudd i markedet for speilløse system kameraer. (Foto: Canon)
SPEILLØST: Canon håper at EOS M3 vil gi gjennombrudd i markedet for speilløse system kameraer. (Foto: Canon)

I dette ligger det at salget av Canons foreløpig eneste speilløse systemmodell, EOS M, så å si stanset opp i løpet av fjoråret. Men i februar i år lanserte Canon en kraftig oppgradert modell, EOS M3, og selskapet har stor tro på dette produktet i et voksende speilløs-marked.

Canon trøster seg dessuten med at selskapet har beholdt markedslederposisjonen på speilrefleks i Norge og at prognosene tilsier økende andel av systemkameraer på markedet.

En av forklaringene fra Canon på det synkende kamerasalget er at utviklingen nå går så fort at det kameraet man har, oppleves som godt nok, samtidig som de nye modellene oppleves som bare marginalt bedre enn forgjengerne.

Og som produsent av klassiske speilreflekskameraer trøster Canon Norge seg dessuten med at Norge har større andel av speilreflekskameraer på markedet enn noe annet land i Europa – kanskje i hele verden.

Vekst i avanserte produkter

Det er ikke noe nytt at kompaktkamera-salget er for nedadgående. Vi tar flere og flere bilder med mobilen. Det totale kompaktkameramarkedet i Norge i 2014 falt med 36 prosent og for Canon med 38 prosent.

Canon finner imidlertid trøst i at det drastiske fallet i små kompaktkameraer i noen grad kompenseres av vekst i salget av mer avanserte kompaktkameraer, og at mange fortsatt vil ha kompaktkameraer med stor zoom. På samme måte i speilrefleksmarkedet: Det er de billigste modellene som ramler mest i salg.

– Canon forventer økende etterspørsel etter mer avanserte produkter, sier Lars-Erik Hansen.

Dette omfatter også økt salg av tilleggsobjektiver, og Canon har startet det nye året med å definere objektiver som selvstendig kategori.

I tillegg mener Canon å konstatere at folk fotograferer mer enn noensinne, til tross for at både kamerasalget og salget av fotoskrivere er gått ned. Dette vises på for eksempel på salget av fotoblekk, fotopapir og lerret til fototrykksaker.

TILKOBLINGER: Canon tilbyr mange tilkoblingsmuligheter på den nye Pixma MX495-multifunksjonsmaskinen, myntet på hjemmekontoret. (Foto: Canon)

Canon opplever også økende interesse for sin nye skytjeneste, Irista, som nå er blitt kompatibel med Adobe Photoshop Lightroom, og for Connect Station, en lagringsenhet for enkel lagring og deling av bilder.

Blekkskrivere ned

Salget av fotoskrivere og blekk-baserte multifunksjonsmaskiner som blant annet brukes til fotoutskrifter er imidlertid også for nedadgående. Tallene som Canon presenterte på sitt pressemøte gikk ut på at totalmarkedet gikk ned med sju prosent, fordelt med 10 prosent på multifunksjon og 3,5 prosent på rene skrivere. Canons samlede tilbakegang var prosentvis litt større enn for totalmarkedet – 18 prosent ned på multifunksjon og to prosent ned på singelfunksjon, eller 10 prosent samlet tilbakegang.