USB 3.1: Tilgang til nye og raskere prosessorer, bedre grafikkort og mer effektiv dataoverføring med USB 3.1 – dette er ting som frister pc-entusiaster til å kjøpe nytt hovedkort nå om dagen. (Foto: Brad Chacos, PC World USA)

Nå kommer USB 3.1-hovedkortene

På markedet raskere enn ventet. Men fare for kontakt-forvirring i begynnelsen.

USB 3.1 er den nye, forlokkende standarden som byr på dobbelt så rask dataoverføring som dagens USB 3.0-standard.

De fleste har vel nå fått med seg at vi snakker om en overføringshastighet på 10 gigabit i sekundet, mot 5 Gbps for USB 3.0-standarden.

Pc- og hovedprodusenter kaster seg nå over den nye 3.1-standarden og har begynt å lansere kompatible pc-er og hovedkort tidligere enn ventet.

Lanseringene som skjer i disse dager, var egentlig ikke ventet før om en 3-4 måneders tid,  ifølge nettstedet Extreme Tech

Onsdag denne uka kunngjorde hovedkortprodusenten MSI et nytt hovedkort, 970A SLI Krait, som vil støtte AMD-prosessorer og USB 3.1-protokollen, melder PC World USA

Hovedkort med USB 3.1-støtte er også blitt lansert nylig av Gigabyte, Asus og Asrock. Disse kortene støtter Intel-prosessorer.

Pc-er med USB 3.1-støtte og den nye USB Type-C-kontakten er foreløpig bare lansert av Apple – den nye Macbook – og Google – den nye Chromebook Pixel.

Highend-produkter foreløpig

Hovedkortene med USB 3.1-støtte er myntet på stasjonære pc-er i highend-klassen. Det er i første rekke pc- og spill-entusiaster som kommer til å kjøpe de første USB 3.1-produktene, ifølge amerikanske PC World.

Nye teknologier som USB 3.1 dukker vanligvis opp først i det øvre segmentet av bærbare og stasjonære pc-er, for så etter hvert å bli tatt i bruk i lavpris-pc-er, sier en analytiker.

Det er i første rekke muligheten for raskere dataoverføring mellom pc-en og eksterne lagringsløsninger som gjør USB 3.1 attraktivt for pc- og spillentusiaster, selv om andre egenskaper ved USB 3.1 i kombinasjon med USB Type-C-kontakter kan vise seg ha større praktisk betydning, som strømforsyning og enklere oppkobling.

Et begrenset antall lagringsenheter med støtte for den nye Type-C-kontakten  er kommet på markedet, men disse greier foreløpig ikke å nå opp til full USB 3.1-hastighet. Overføringshastigheten vil imidlertid øke etter hvert som usb-kontrollerne blir forbedret, heter det.

Pc- og spill-entusiastene vil neppe løpe mann av huse og kjøpe nytt hovedkort bare for å få USB 3.1. Men USB 3.1 vil være med i regnestykket når man vurderer oppgradering av andre årsaker, som for eksempel å få tilgang til ny og raskere prosessor, de nyeste grafikkortene og så videre, ifølge en analytiker.

Det man også bør være oppmerksom på, er at i dataoverføring mellom en tradisjonell, ekstern diskstasjon til en pc er ikke USB 3.0 noen flaskehals. Derimot vil SSD og andre flash-baserte lagringsenheter kunne dra merkbar nytte av den raskere overføringshastighet som USB 3.1 byr på.

Portforvirring

Sammen med USB 3.1 kommer også den nye 24-pinners USB-kontakten USB Type-C. Selv om Type-C-kontakten er en del av USB 3.1-spesifikasjonen, utgjør de to slett ikke et uatskillelig par – de er ikke sammenvokste siamesiske tvillinger, slik mange ynder å tro, skriver Extreme Tech.

HOVEDKORT: MSI lanserte hovedkortet 970A SLI Krait denne uka, med USB 3.1-støtte.

Type-C-kontakten skiller seg fra tidligere USB-kontakter ved at det ikke er noen forskjell på opp og ned på den. En stor fordel for eksempel når man skal sette inn en USB-kontakt på baksiden av en pc som er plassert slik at man ikke ser kontaktpunktene, og dermed ikke ser hvilken vei kontakten skal settes inn.

Type-C-kontakten kan altså håndtere dobbelt så stor datastrøm som den tradisjonelle USB-kontakten, det vil si opptil 10 Gbps.

I tillegg kan den brukes til lading og strømforsyning i mye større grad enn før – opp fra 10 til 100 W. Dette er grunnen til at Apple har valgt USB 3.1 og Type-C-kontakten på den nye Macbook. Dermed trengs det ikke separat ladekontakt.

Type-C-kontakter vil komme med en rekke forskjellige passive adaptere, slik at man vil kunne ha USB Type-C-kontakt i den ene enden og tradisjonell USB-kontakt – som finnes i mange forskjellige varianter – i den andre.

Det er ventet at muligheten til å bruke USB 3.1 med forskjellige kontakttyper vil skape en del forvirring.

Vi vil også se en del tilbehørsprodukter som riktignok baserer seg på den nye Type-C-kontakten, men som like fullt «bare» støtter USB 3.0-protokollen. Dette er for eksempel tilfelle med den nye Porsche-designede eksterne disken som LaCie har lansert – nylig omtalt hos Macworld.no