INNEN 2021: Ciscos undersøkelse avslører blant annet hvilke sektorer som kommer til å bane veien for andre, og hvordan den nye videorevolusjonen, virtual reality og augmented reality vil utvikle seg i årene fremover. (Skjermdump: Cisco)

Cisco med ny IoT-rapport

Cisco har nylig offentliggjort undersøkelsen Cisco Visual Networking Index (VNI) som estimerer hvordan de digitale endringene vil se ut frem til 2021.

Publisert Sist oppdatert

I 2021 vil det være 27 milliarder enheter med internett-tilkobling, og mer enn halvparten av disse vil være en M2M-tilkobling. Dette er resultatet av økende bruk av IoT-teknologi (Internet of Things), som for eksempel smarte strømmålere, pakkesporing, databrikker i dyr (kjæledyr og landbruk), digital helse-monitorering og en rekke andre spennende løsninger. Det skriver Cisco i en pressemelding.

Teknologivirksomheten skal ha benyttet seg av Cisco VNI-metodikken i undersøkelsen, denne baserer seg på analyse fra uavhengige undersøkelsesorgan og faktiske nettverksdata.

M2M

Ifølge undersøkelsen er det helsesektoren som ventes å stå for den største økningen (30 prosent) av M2M-teknologi gjennom en oppblomstring av løsninger for monitorering, medisinering og kobling mot nødsentraler. Oppkoblete biler og smarte byer vil, med 29 prosent, også stå for en betydelig andel av økningen.

Videorevolusjon

Video vil dominere den totale trafikken på internett, og i 2021 vil video utgjøre 80 prosent av all trafikk. I 2016 lå andelen på 67 prosent. Globalt vil det være 1,9 milliarder brukere av video over internett. Det er en halv milliard flere brukere enn det var i 2016. I 2021 vil det bli spilt av 3.000 milliarder minutter med video i måneden på verdensbasis, om vi skal tro Ciscos fremtidsmålinger.

Direktevideo på internett, for eksempel gjennom TV-apper og direktesendinger i sosiale medier, vil øke med 15-gangeren og utgjøre 13 prosent av all video-trafikk innen 2021. Mens direktesendinger vil dominere i fremtiden ligger augmented reality (teknologi som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data, for eksempel ved bruk av grafikk og lyd) og virtual reality (datateknologi som lar brukeren påvirke og bli påvirket av et dataskapt miljø som skal etterlikne en virkelighet) hakk i hæl og ventes en økning på 20-gangeren frem mot 2021.

Påvirker alle

- Den digitale revolusjonen skjer nå for milliarder av forbrukere og selskaper over hele verden, uttaler Yvette Kanouff, leder for service provider business i Cisco, i pressemeldingen.

- På Lysaker hjemme i Norge har Cisco et stort forskningsmiljø som jobber med sikker infrastruktur og fremtidsløsninger, sier administrerende direktlør i Cisco Norge, Sven Størmer Thaulow.

- Kontinuerlig innovasjon og utvikling er avgjørende for Cisco og våre kunder for å levere skalerbare, sikre høykvalitets-løsninger og opplevelser på alle typer bredbånd og nettverks-infrastrukturer, sier Thaulow, i meldingen.

Den digitale endringsprosessen påvirker milliarder av mennesker og selskaper, og for mange er det vanskelig å holde seg oppdatert på de beste løsningene for fremtiden.

Thalow mener at godt utbygde nettverk og sikkerhet er vesentlig for å støtte fremtidens internett.

Viktige funn

1. Sterk vekst i IP- og internettrafikk:

 • Den globale IP-trafikken ventes å nå 278 exabyte per måned innen 2021, opp fra 96 exabyte per måned i 2016.
 • Internettrafikken på de travleste tidene på døgnet vil øke raskere enn den gjennomsnittlige internettrafikken. På disse tidspunktene vil trafikken øke 4,6 ganger fra dagens nivå.

2. Størrelsen på et gjennomsnittlig DDoS-angrep øker og nærmer seg 1,2 Gbps, nok til å ta de fleste virksomheter av nett:

 • DDoS angrep kan paralysere nettverk ved å overbelaste servere og nettverksenheter med trafikk fra mange forskjellige IP-kilder.
 • Størrelsen på de største angrepene har økt med seks prosent og utgjør opp til 18 prosent av et lands internettrafikk mens de pågår.
 • Gjennomsnittlig størrelse på DDoS-angrep gikk opp 22 prosent og følger omtrent samme takt som økningen av den totale internettrafikken (29 prosent).
 • DDoS-angrep økte med 172 prosent in 2016 og er ventet mer enn dobling til 3,1 millioner angrep globalt i 2021.

3. Offentlige WiFi-nettverk vil seks-dobles globalt frem mot 2021. Fra 94 millioner i 2016 til 542 millioner i 2021:

 • Globalt vil antall wi-fi nettverk i hjemmet vil øke fra 85 millioner i 2016 til 526 millioner i 2021.
 • Disse landene kommer til å ha flest wi-fi nettverk i 2021: China (170 millioner), US (86 millioner), Japan (33 millioner), and France (30 millioner).

4. En husholdning med trådløs internettilgang har 86 prosent høyere internettrafikk:

 • En trådløs husholdning genererer 117 GB per måned, mens gjennomsnittshusholdningen genererer 63 GB per måned (globale tall).

5. Global SD-WAN trafikk for virksomheter:

 • SD-WAN trafikken vil ha en årlig vekst på 44 prosent mens tradisjonell WAN SD-WAN vil se en årlig vekst på fem prosent
 • WAN SD-WAN vil øke 6x og vil utgjøre 25 prosent av all WAN-trafikk innen 2021.
 • Mer av trafikken genereres fra lokale datasenter, f.eks. Netflix og Altibox.

Du kan lese den fullstendige rapporten her.