PAKKE-DRONE: Denne helgen offentliggjorde Amazon en video av deres nye post-drone. Til forskjell fra tidligere drone-modeller skal den nye Amazon-dronen transportere pakkene inne i kroppen. (Foto: Amazon)

Her er Amazons nye post-drone

Letter og lander som et helikopter, men flyr som et fly. Den nye post-dronen fra Amazon sikter seg på å levere pakken på døren 30 minutter etter bestilling.

Publisert Sist oppdatert

En liten drone som kan lette og lande loddrett, men fly vannrett som et fly.

Dette sier Amazon om deres nye drone som skal inngå i en flåte av post-droner som skal bringe varer fra Amazons lagre rundt om i USA. Dronene skal ha en leveringstid på 30 minutter fra bestillingen er avgitt til pakken ligger foran kundens dør.

Amazon offentliggjorde denne helgen en video av pakke-dronene, dette cirka to år etter at selskapet for første gang luftet tanken om luftbasert pakke-post. 

Inne i kroppen

Til forskjell fra tidligere drone-modeller skal den nye Amazon-dronen transportere pakkene inne i kroppen. Tidligere har planen vært at pakke-dronene skulle transportere pakkene i en holder under kroppen.

Den nye Amazon-dronen kan ved hjelp av vannrette propeller stige loddrett til cirka 120 meters høyde hvor den begynner den vannrette flyvningen, som et vanlig fly. 

Dronen lander loddrett som et helikopter på destinasjonen, hvor den avleverer pakken og deretter stiger loddrett til flyhøyde igjen.

Dronens radius er på omkring 24 kilometer, og den vil bli i stand til å registrere og unngå uhensiktsmessige gjenstander både under flyving og landing.

Utfordringer

Amazon skal i de siste årene ha bygget 15 prototyper av dronene som er blitt testet under forskjellige vilkår i Amazons utviklings-avdelinger i hendholdsvis Israel, USA og Storbritannia.

Google skal også være i gang med å teste droner. Dette skjer under Google X-prosjektet «Project Wing» som for halvannet år siden presenterte den første prototypen som er blitt testet i Australia.

Inntil videre er det forskjellige juridiske utfordringer med å innføre lyn-levering med små dronene. Blant annet frykter myndighetene konsekvensene av å fylle luftrommet med massevis av private mini-droner som suser frem og tilbake.

Amerikanske luftfarts-myndigheter er midlertidig på trappene med ett nytt regel-sett, der det skal gis plass til kommersiell bruk av droner – dog med en rekke begrensninger, som blant annet omfatter maksimal vekt på 23 kilo, null nattflyvning, og kun til destinasjoner som dronene kan «se» fra start til slutt av flyvningen.

Du kan se video av Amazon-dronen her.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MXo_d6tNWuY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Saken er hentet fra Computerworld Danmark.