MINIHØYTTALERE PÅ TESTBENKEN: Coloud The Bang (til venstre) og Leitz 6358 Complete Mini Bluetooth. (Alle foto: Toralv Østvang)

TEST: Minihøyttalere kjekt å ha med overalt

To små reisekamerater for musikk og filmlyd. En av dem kan du også snakke til.

Små minihøyttalere myntet på bruk sammen med smarttelefon og nettbrett er i ferd med å bli en produktsjanger som selger godt.

Vi har prøvd to av litt forskjellig karakter: Leitz Mini Bluetooth-høyttaler og The Bang fra Coloud.

Leitz-produktet er tysk, og tysk grundighet gjenspeiler seg også i det hele og fulle navnet, som er Leitz 6358 Complete Mini Bluetooth høyttaler.

Coloud The Bang har mer smell i navnet. The Bang markedsføres primært overfor eiere av Nokia Lumia-mobiler og kommer i de samme sterke fargene som Lumia-mobilene tilbys i.

Testmodellen vi fikk til rådighet var imidlertid sort, en nøytral farge som matcher det meste, inkludert iPhone-en som vi hovedsakelig testet høyttaleren mot.

Coloud-merkevaren kommer fra svenske Zound Industries, et selskap som ble etablert i 2008.

Leitz-høyttaleren kommer fra den tyske kontorutstyrsleverandøren Esselte Leitz GmbH & Co KG, eid av det svenske Esselte-konsernet siden 1998, men med røtter i tysk industri helt tilbake til 1870-tallet.

Kan brukes til mye

Først kanskje en vurdering av hva slike små høyttalere kan brukes til. Det er egentlig en god del.

MOBIL LYD: Vi testet de to minihøyttalerne mot iPhone, men Coloud-høyttaleren, bakerst, er designet spesielt for Nokia Lumia-mobiler.

Små høyttalere av denne typen er bare i beskjeden grad for party-høyttalere å regne. Til det er lydstyrken for svak. For eksempel har Leitz-høyttaleren en forsterker på 3 W. Men til mer moderat bakgrunnsmusikk i en sosial setting kan de gjøre nytten.

Mange mobilbrukere lytter til musikk via hodetelefoner og øreplugger når de er på farten – når de reiser med tog, t-bane og buss, når de går på fortauet, når de er ute og sykler (skjønt da kan musikken være farlig). 

Men hjemme på kjøkkenet, i stua eller på hjemmekontoret ønsker man kanskje bakgrunnsmusikk som ikke oppleves fullt så intens som musikk gjennom hodetelefonene. Kanskje vil man også å kunne snakke med dem man er sammen med samtidig med at musikken spilles. I en slik setting er disse minihøyttalerne en utmerket løsning.

Det samme gjelder bakgrunnsmusikk når man jobber. Jeg har lett for å bli distrahert når jeg prøver å jobbe samtidig som jeg hører på musikk via øreplugger, men dempete musikk fra en liten, unnselig høyttaler borte i hjørnet av hjemmekontoret bidrar til å øke trivselen uten at det går ut over jobbkonsentrasjonen.

Kjekt på reise

Siden disse høyttalerne er så små, er det også kjekt å kunne ha dem med seg på reise. Å ha med seg sin egen hjemmekjære musikk når man sitter på et hotellrom langt hjemmefra, demper hjemlengselen.

Men minihøyttalerne egner seg til mer enn bare musikk. Mange ser jo i dag filmer og videoer på både mobil og nettbrett. Med en slik minihøyttaler kan man godt vise film for to-tre personer – kjekt hvis man vil vise den siste ferietur-videoen til venner når man befinner seg langt borte fra tv-en.

INTEGRERT: Coloud The Bang-høyttaleren har en kjekk integrert lydkabel som også fungerer som deksel over mikro-usb-porten.

Minihøyttalere er også et rimelig alternativ til å kjøpe fullverdig internett-radio. Slike kombinerte internett-, DAB- og FM-radioer koster jo gjerne minst en tusenlapp og i noen tilfelle mer enn to. Her kan man koble en høyttaler til noen få hundrelapper til mobilen, finne seg en gratisapp med internett-radiofunksjonalitet , og vips! så har man en internett-radio tilgjengelig som flere enn bare den enkelte mobil- eller nettbrett-brukeren kan ha glede av.

Som nevnt testet vi høyttalerne mot en iPhone. iTunes Radio-utvidelsen av Apples iTunes-program er ikke tilgjengelig for norske brukere ennå, men kan aktiveres av nordmenn med amerikansk iTunes-konto.

I den norske iTunes-butikken kan man derimot laste ned radio-apper som TuneIn Radio, som kan ta inn tusenvis av radiostasjoner fra hele verden – inkludert NRK-stasjonene, Radio Norge, P4 og så videre.

Gratisappen TuneIn Radio og 62-kronersappen TuneIn Radio Pro finnes også for Android i Google Play-butikken.

Så dette er billig nettradio, altså. (I hvert fall hvis man ikke regner med selve mobilen.)

To ulike høyttalere

De to minihøyttalerne vi har hatt inne til test, er ganske forskjellige, og det reflekteres i prisen. Coloud-høyttaleren koster rundt 160 kroner, Leitz-alternativet koster nesten et par hundre kroner mer.

(Vi tar et lite forbehold om prisinformasjonen. Kronefallet den siste tiden kan føre til prisjusteringer.)

Coloud-høyttaleren er veldig enkel. 3,5 mm-høyttalerpluggen sitter på en integrert kabel som tvinnes rundt sokkelen på høyttaleren når den ikke er i bruk, og der fungerer den også som deksel over mikro-usb-kabelen, som brukes til lading.

Coloud-systemet skal ifølge produsenten gi surround-lyd hvis man kjedekobler flere høyttalere, men det har vi ikke fått anledning til å prøve.

TESTVINNEREN: Leitz 6358 Complete Mini Bluetooth.

Leitz-høyttaleren hører hjemme i en annen klasse og er strengt tatt ikke helt sammenlignbar med Coloud-høyttaleren. Det faktum at den er 2,5 ganger så tung gjenspeiler at den også har mer funksjonalitet.

I tillegg til å kobles til musikkilden (mobil, nettbrett, pc) med 3,5-tommers høyttalerplugg kan den også kommunisere trådløst via Bluetooth. Vi opplevde problemfritt Bluetooth-oppsett mot iPhone, med blinkende blått lys i lysringen over sokkelen og en stemme som sa fra når den var klar for paring mot en Bluetooth-kilde.

Dessuten kan den spille av musikk uten å være koblet til noen mobil eller annen lydkilde, takket være port for mikro-sd-kort. Det er knapper på høyttaleren til å starte og stoppe avspillingen og å hoppe til forrige eller neste låt. 

Som om ikke det er nok, kan den også brukes som trådløs mikrofon til mobilsamtaler. I utgangspunktet høres det kjekt ut å kunne ta imot en telefonsamtale eller ringe ut og deretter legge fra seg mobilen mens samtalen fortsetter via bordmikrofon/høyttaler. Da vi prøvde løsningen, hadde imidlertid personen i den andre enden vondt for å høre oss. Det endte med at vi måtte ta opp høyttaleren og holde den nærmere for at lyden i den andre enden skulle bli bra. 

Men dette er vel også det eneste punktet vi ikke var helt fornøyd med under testen.

Lyden

Som sagt er ikke dette høyttalere for de store rom. Forventningene må justeres ned til det de kan forventes å yte.

Begge høyttalerne har gummiert fot som gjør at de står stødig og godt fast på skrivebordet – eller hva slags bord man nå setter dem på. Og der bør de få bli stående. Bassgjengivelsen er moderat på begge, men det er stor forskjell på å ha dem stående på et bord og å plassere dem et annet sted. Løfter du dem opp fra bordet, forsvinner basslyden nesten helt.

Bassgjengivelsen er en god del bedre på Leitz-modellen enn hos konkurrenten.

Generelt bedømmer vi lydkvaliteten på Leitz-enheten som best. Den er grei nok på Coloud-enheten også, og spilt fra iPhone greier Coloud-enheten å gi høyere lydstyrke. Men den blir til gjengjeld for litt mer plastikkaktig når den spilles høyt.

Coloud-enheten byr på rundt åtte timers drift med et strømnivå på 680 milliamperetimer (mAh), mens Leitz-enheten er noe svakere her, med rundt seks timers drift på 400 mAh. 

Konklusjon

Vi kårer Leitz 6358 Complete Mini Bluetooth-høyttaleren til vinneren av denne duellen, men tilføyer kjapt at dette også er et mer sammensatt produkt med flere funksjoner, høyere pris og høyere vekt enn Coloud The Bang.

Fordelen med sistnevnte er først og fremst at den er så mye lettere og dermed mer fristende å ta med seg.

Men samtidig virker den altså både i lydgjengivelse og slik den kjennes når man håndterer den som mer plastikkaktig enn Leitz-høyttaleren, som oser tysk kvalitet, om vi får lov å bruke den formuleringen. 

 

www.leitz.com

Leitz 6358 Complete Mini Bluetooth

Pris: Fra ca kr 350 inkl. mva.
Pluss: God lyd, mange funksjoner, stilig, kjennes ut som et kvalitetsprodukt.Minus: Litt tung og har en litt uryddig dobbeltkabel med mini-usb-kontakt; mikro-usb er trolig lettere å få tak i hvis man glemmer eller roter bort kabelen.Internett: www.leitz.comTekniske data: Bluetooth-høyttaler med integrert mikro-usb-kontakt. Strøm: 400 mAh. Dimensjoner: 60 x 54 x 60 mm. Vekt: 235 g.
 

www.coloud.com

Coloud The Bang

Pris: Fra ca kr 165 inkl. mva.
Pluss: Lav vekt og ryddig med praktisk, integrert kabel.Minus: Litt dårligere bass og litt mer blikkboksaktig lyd enn hos konkurrenten.Internett: www.coloud.comTekniske data: Utgangsnivå: 94 dB. Strøm: 680 mAh. Dimensjoner: 75 mm bredde, 51 mm høyde. Vekt: 95 g