UFORBEREDT: Det er utført 23 095 botnet-assisterte DDoS-angrep på nett-tjenester i 76 land, dette kun på tre måneder. Leif Jensen som er skandinavisk områdeutvikler for Kaspersky Lab mener at slike angrep stadig blir mer utbredt i Skandinavia, og anslår at 90 prosent av norske bedrifter er uforberedt på et eventuelt angrep. (Illustrasjonsfoto: Kaspersky Lab)

 Økning i DDoS-angrep

Det ble utført 23 095 DDoS-angrep i første kvartal 2015. De fleste norske bedrifter er forsvarsløse, hevder Kaspersky lab. 

Publisert Sist oppdatert

Nettkriminelle utførte i første kvartal 2015, 23 095 botnet-assisterte DDoS-angrep på nett-tjenester i 76 land, og vanlige brannmurer i norske bedrifter er sjanseløse, heter det i en pressemelding fra it-sikkerhetsleverandøren Kaspersky Lab. 

Europeiske nettsteder befinner seg på topp 10 listen over angrepne, men servere i USA, Canada og Kina var mest utsatt, viser tall fra Kaspersky Lab.

Det høyeste antallet angrep på et enkelt nettsted, i første kvartal var 21, noe som tilsvarer omtrent to angrep i uken. I siste kvartal i fjor var tallet 16. Det mest langvarige botnet-angrepet varte i nesten seks dager.

Også i Skandinavia

– Dette blir stadig mer utbredt også i Skandinavia. Det blir bare enklere og billigere å iverksette et DDoS-angrep. Hvem som helst kan kjøpe et angrep online, og jeg vil anslå at 90 prosent av norske bedrifter er totalt uforberedt på et eventuelt angrep, sier Leif Jensen, skandinavisk områdeutvikler for Kaspersky Lab.

De 23 095 botnet-assisterte DDoS-angrepene rammet mål i 76 forskjellige land. Det er en økning fra siste kvartal i fjor, hvor 66 land ble rammet.

Hoveddelen av angrepene blir ledet fra servere (C&C servere) hovedsakelig lokalisert i USA, Kina og Storbritannia. Samtidig er de fleste ofrene også lokalisert i USA og Kina, i tillegg til Canada. Årsaken til dette ser Kaspersky Lab i sammenheng med de relativt lave server-prisene i disse landene, som fører til at svært mange datasentre befinner seg her.

– Vanligvis ser vi DDoS-angrep på bank og finansinstitusjoner, offentlige instanser, politiske partier og medier. Her er det størst mulighet for å få oppmerksomhet. DDoS-angrep er den digitale versjonen av å lenke seg fast til gravemaskiner, men like ofte som å søke oppmerksomhet har dem som står bak angrepene mer ondsinnede hensikter, sier Jensen i pressemeldingen.

Kaspersky Lab henter statistikken fra sitt eget analyseverktøy DDoS Intelligence. Systemet analyserer informasjonen C&C serverne sender til bot-nettet.