VINNERE: Direktør for Direktoratet for e-helse, Christine Bergland ble kåret til Årets toppleder. Ved siden av Bergland står Erik. M. Hansen som er sjef for Helse-Vest Ikt. Hansen vant prisen for Årets it-direktør. Til høye er Bodil Rabben som er divisjonsdirektør for utvikling i direktoratet. Foto: Michael Oreld
VINNERE: Direktør for Direktoratet for e-helse, Christine Bergland ble kåret til Årets toppleder. Ved siden av Bergland står Erik. M. Hansen som er sjef for Helse-Vest Ikt. Hansen vant prisen for Årets it-direktør. Til høye er Bodil Rabben som er divisjonsdirektør for utvikling i direktoratet. Foto: Michael Oreld

Prisdryss på Rosing

Helsesektoren stakk av med flere priser under årets Rosing-arrangement. Her er vinnerne.

Den årlige konferansen Rosing, i regi av Dataforeningen, gikk av stabelen denne uken. DND hadde samlet it-folk i Kulturkirken Jakob i Oslo som fikk høre en rekke interessante foredrag med en påfølgende fest. For mange var det imidlertid prisutdelingene som var kveldens høydepunkt. 

Rosingakademiets Hederspris gikk i år til Erik Fossum som var direktør ved Brønnøysundregistrene fra 1994 til 2013. 

Juryen skriver blant annet i sin begrunnelse: 

"Vinneren av årets hederspris går til en av opphavsmennene bak it-prosjektet som, mer enn noe annet, har endret det offentlige Norge. Filosofien til de involverte personene var "man må finne sammen, man må arbeide på tvers"… og gjennom interne midler utviklet Skatteetaten, SSB og Brønnøysundregistrene; Elin (Elektronisk innrapportering). Mens de arbeidet med Elin så kom internett for fullt og de startet prosjektet som de kalte Alternativ Innrapportering, dagens Altinn".

Geek-pris 

Rosing satt også i år pris på jentene i it-bransjen. Prisen Årets Girl Geek gikk til Karen Dolva i No Isolation, for arbeidet med å utvikle roboten AV1 som bringer elever med langvarig sykdom ut av isolasjon.

"Årets vinner av Årets Girl Geek betyr enormt mye for de som er i målgruppen for arbeidet vinneren har lagt ned. Arbeidet er samfunnsnyttig og samfunnsøkonomisk og kobler på en glitrende måte sammen teknologi og omsorg", skriver juryen.

ÅPNET SHOWET: Styreleder Terje Wold i DND åpnet årtes Rosing-arrangement. (Foto: Ahlert Hysing)
ÅPNET SHOWET: Styreleder Terje Wold i DND åpnet årtes Rosing-arrangement. (Foto: Ahlert Hysing)

Helse-Norge fikk stor oppmerksomhet under årets Rosing. Prisen for årets toppleder gikk til Christine Bergland som er sjef for Direktoratet for e-helse. Denne prisen fikk også til Arne Mjøs som er administrerende direktør i Itera. 

Om Bergland skriver juryen blant annet: 

"Vinneren har bygget opp en virksomhet der hun begynte med en stab kjennetegnet av ”byråkrattenkning” som er endret i retning av et softwarehus, mens målet er å bli en superflink bestiller. Gjennom denne perioden har vinneren gått fra å være en it-leder til å lede hele hele arbeidet. Flere juryen har snakket med, og hvor noen var konkurrenter til denne prisen, har kommentert at de utrolig imponert over det vedkommende har fått til. Bergland fremstår som ”one of a kind” innen den sektoren vedkommende jobber".

Om Mjøs skriver juryen blant annet: 

"Vinneren dyrker sine ansatte og flere av dem juryen har snakket med har trukket frem at han både er empatisk og rasjonell: at han beundrer sine ansatte, og engasjeres voldsomt av deres prestasjoner samtidig som at mange omtaler ham som en «rå» forhandler i forretningssammenheng".

Årets it-direktør

Prisen Rosing deler ut for Årets it-direktør gikk Erik M. Hansen som er direktør for Helse-Vest ikt.

"Vinneren har jobbet i tospann med topp-ledelsen, og sammen har de ryddet, konsolidert og integrert for å kunne levere nye tjenester. I dette arbeidet har man ofte vært i forkant og en ledestjerne for andre virksomheter i samme sektor", skriver juryen som videre har lagt vekt på at Hanen gjennom mange år jobbet målrettet for å ta i bruk it, og vært direkte medvirkende til å løfte virksomhetens til landets fremste innen helsesektoren.

Prisdrysset over helsesektoren fortsatte ved at helsenorge.no fikk årets It-sikkerhetspris. Juryen mente at den offentlige helseportalen er en fremtidsrettet løsning som viser at det er mulig å dele sensitive opplysninger med innbyggerne, på en sikker og effektiv måte, uten at systemet blir for tungvint for sluttbrukerne.