KULLFYRT: De store nye datasentrene som er planlagt i Danmark vil presse dansk elproduksjon til mer bruk av fossile brensler. (Ill: Computerworld.dk)
KULLFYRT: De store nye datasentrene som er planlagt i Danmark vil presse dansk elproduksjon til mer bruk av fossile brensler. (Ill: Computerworld.dk)

Datasentrene presser dansk strømproduksjon

Bekymring for økt kullkraftproduksjon i Danmark når Apple og Facebook starter opp sine nye datasentre i landet.

Publisert Sist oppdatert

Når både Apples og Facebooks planlagte datasentre i Danmark er i full drift, vil kullkraftproduksjonen i landet måtte øke, skriver våre kolleger i danske Computerworld. Dette kommer fram i en ny rapport fra det danske myndighetsorganet Energistyrelsen.

25 prosent økning

Det samlete danske næringslivet vil ha behov for fem millioner megawattimer når de nye datasentrene starter opp. Det medfører en økning på omlag 25 prosent fra dagens nivå. En økning i denne størrelsesordenen vil medføre en så stor belastning på den danske elproduksjonen at det vil øke forbruket av fossile brensler, melder den danske avisen Børsen (abonnent).

— Datasentrene som forventes etablert er av en slik størrelse at det har vesentlig betydning for Danmarks samlete elforbruk, sier Mikkel Sørensen i Energistyrelsen til avisen.

Energiminister Lars Christian Lilleholt jobber med saken, og bekrefter at de nye datasentrene vil øke Danmarks elforbruk og CO2-utslipp, men han forsikrer at dette vil utlignes i en energiavtale til høsten, der utbyggingen av fornybar energi vil fortsette.