FORSMAK: Dagens angrep er ikke alvorlig, men kan være en forsmak på hva som kan komme. Cyber-sikkerhet har kanskje aldri vært viktigere enn akkurat nå for norsk infrastruktur. (Foto: Istock)

Norge under angrep: Sentrale tjenester er ikke berørt

Dagens cyber-angrep virker amatørmessig, men kan være starten på noe mer, sier sikkerhetseksperter.

Publisert Sist oppdatert

Computerworld skrev tidligere i dag om at en rekke norske nettsteder er rammet av et cyberangrep. Sikkerhetseksperter Computerworld har vært i kontakt med er ikke nevneverdig imponert over dagens angrep mot norske nettsteder. De presiserer også at det er nettsteder som er berørt, ikke tjenester som betalingsformidling og

– Dette dreier seg om russiske hacktivister, og det hele virker litt lite sofistikert, sier sikkerhetsansvarlig Thomas Tømmernes i Atea.

– Angrepet er et Ddos angrep mot nettsider som stammer fra russiske Killnet. De kan sammenlignes med annonymous, og de er på mange måter organisert uorganisert, sier han.

På spørsmål om han tror dette kan ha en direkte sammenheng med krigen i Ukraina, sier han at koblingen er vanskelig å fastslå.

– Dette har ikke nødvendigvis en direkte kobling til krigen i Ukraina å gjøre. Når de publiserer noe, er det andre som hiver seg på. Kan se ut som de kjøper tjenester på dark web, og de er kjent for å drive med Ddos-angrep, sier Tømmernes.

Nettsiden – ikke tjenesten

Sikre kilder innen bank forteller til Computerworld at ingen norske banktjenester er berørt. Transaksjoner og betalinger fungerer helt som normalt. Kun nettsider som leverer informasjon hos aktører uten Ddos-beskyttelse er lammet av angrepet.

Tjenester som Bankid er beskyttet mot Ddos-angrep med caching-tjenester som er skalert for å tåle slike angrep. Dette er infrastruktur bankverden har investert i løpende over flere år.

Nettsidene til et selskap som Bankid, der de legger ut generell selskapsinformasjon og nyheter, er imidlertid ikke beskyttet på samme måte. De er følgelig lette mål for hacker-grupperinger. Derfor kan det være lett å slutte at tjenestene ikke fungerer fordi nettsiden er nede.

Tjenestene er imidlertid ikke rammet som følge av med dagens angrep. Det har imidlertid vært et kjent kapasitetsproblem på signeringer nylig, noe som kan gjøre det lett å koble de to hendelsene.

Forsmak

Norge bidrar med våpen i konflikten i Ukraina, og Russland har beviselig en betydelig statlig og uorganisert kapasitet på cyber-området. Derfor er det mye som tyder på at vi bør stålsette oss mot flere angrep i framtiden. Angrep som kan være langt mer målrettede og destruktive enn dagens forsmak.