ROVDRIFT: Hvem hadde trodd at det å utvinne en tenkt verdi faktisk koster noe. Vi har jo INGENTING å sammenligne med. (Foto: Mokotsane Kefentse - Unsplash)
ROVDRIFT: Hvem hadde trodd at det å utvinne en tenkt verdi faktisk koster noe. Vi har jo INGENTING å sammenligne med. (Foto: Mokotsane Kefentse - Unsplash)

DEBATT: Krypto er kryptonitt

Det var moro så lenge det varte, men det holder nå eller?

Publisert

For all del. Krypto er spennende, og teknologien bak som vi nå har hørt om en million ganger plukkes opp på automatikk av alle de største selskapene i verden. Blockchain er utvilsomt en teknologi som har gode egenskaper og et nesten endeløst bruksområde. Kryptovaluta har også selvsagt en plass i verden, og en desentralisert valuta utfordrer og endrer en langt fra perfekt økonomi. Nylig har vi sett blant annet sett hvor lett det er å flytte summer inn i krigsområder med krypto.

Enda en boble vi kan se tilbake på om ti år og undre i det stille om vi var med på å blåse den opp eller sprekke den.

Men krypto krever mye, det viser seg at selv en desentralisert og demokratisk valuta koster noe. Og nå begynner den å koste mye. Først ute, og til min store ergrelse, var raidet på GPU-er som brukes til å utvinne forskjellig valuta. Senere kom vi på at når vi skalerte fra gutterommet til datasentre skalerte vi også opp energibruken. Ikke det beste når vi samtidig forsøker å dempe energibruken rundt om i verden.

Samtidig gjør den stadige utvinningen at ROI-en og effektiviteten blir stadig mindre jo mer som utvinnes. Så langt har dette resultert i nye kryptovalutaer som virker å dukke opp flere ganger i uken. Tenk på et ord, sleng på ordet -coin bak og vipps, den finnes antageligvis allerede. Prøv å skrive fornavnet ditt og sleng på coin; sannsynligheten for at den finnes allerede er stor.

Rent praktisk, for min del i det minste, har krypto utsatt oppgraderingen av hjemme-pc-en med flere år. Sammen med brikkemangelen og geopolitiske hendelser er det umulig å tenke seg tilbake til 2018 da alt vi kunne klage over var litt høye priser på RAM-brikker. Det kan kanskje ikke forsvares at spill er viktigere enn krypto-utvinning, men å sitte på sidelinjen og se på utviklingen og kræsjen i krypto er simultant tilfredsstillende og frustrerende.

Men noe godt må jo komme ut av alt dette. Fordi vi av en eller annen grunn innbiller oss at alt vi gjør må føre til noe godt til slutt. Blockchain hadde eksistert uten krypto, det er det ingen tvil om. NFT-er derimot, hadde kanskje ikke hatt den midlertidige gleden av å eksistere om det ikke var for krypto. Tusen takk.

Selskaper som Intel, Nvidia og AMD har vært langt framme i å prøve å hindre at deres GPU-er brukes til utvinning av krypto ved å legg inn sperrer og endre i arkitekturen for å gjøre kortene mer verdt som grafikkort og mindre verdt som krypto-verktøy. De står på barrikadene med gamere og vil redde integriteten til hele spillbransjen.

Det er selvfølgelig ikke sant.

De som tjener mest penger, både på krypto-boom og ironisk nok mangelen på halvledere, er de største produsentene av grafikkort. Prisene har steget til værs og etterspørselen har fulgt hakk i hel. Denne uken fikk også Nvidia en bot på rett over 50 millioner kroner for å blant annet ha skjult hvor mye de tjente på mining-markedet siden 2018. Riktignok har selskapet lagt inn sperrer på en del kort, akkurat i tide til at krypto faller og etterspørselen etter slike kort går nedover. De fleste sperrene har uansett blitt brutt relativt enkelt.

50 millioner i bot. Til et selskap som tjente nesten 30 milliarder dollar i år.

Det er ingen good-guys i dette scenarioet. Gamere som venter på billigere kort må forholde seg til et marked slik alle andre må, de som utvinner krypto for egen vinning opplever stadig minkende marginer og et usikkert marked. Produsentene som leverer kort gjør det godt, og mangelen på halvledere vil sementere posisjonen deres som de aller, aller største også i årene som kommer.

Det er bare så irriterende og korttenkt, og enda en boble vi kan se tilbake på om ti år og undre i det stille om vi var med på å blåse den opp eller sprekke den.

Forøvrig, NFT delenda est.