KONFLIKT: Man må ha en strategi for å kunne balansere behovet for sikkerhet med virksomhetens forventninger til infrastrukturen, mener artikkelforfatteren. (Foto: Istock)

Infrastrukturen må levere det virksomheten forventer seg

Debatt: Det er en kontinuerlig prioriteringskamp mellom økt ytelse, fleksibilitet og sikkerhet. Å finne den rette balansen når it-miljøer blir mer komplekse og behovet for en smidig infrastruktur øker, er lettere sagt enn gjort.

Publisert Sist oppdatert

Det er en grunnleggende forutsetning å forstå hvordan egen infrastruktur fungerer og kunne revurdere den for å dra full nytte av digital transformasjon. Infrastrukturen skal være fleksibel nok til å tilpasse seg bedriftens behov og kunne møte økonomiske og geopolitiske endringer. Samtidig kreves det en sikker infrastruktur for å motstå økningen i cybertrusler.

Den årlige sikkerhetsrapporten fra Orange Cyberdefense, Security Navigator 2023 viser blant annet at det totale antallet hendelser økte med vel fem prosent sammenlignet med fjoråret. I gjennomsnitt er hver kunde utsatt for 34 hendelser per måned, som er mer enn én per dag. Å finne den rette balansen mellom robust sikkerhet og økt ytelse og fleksibilitet, er krevende for mange virksomheter.

Digital transformasjon starter med infrastrukturen

Det har blitt sagt flere ganger før, men tåler å bli gjentatt; den digitale transformasjonen starter med infrastrukturen. Transformasjonen av infrastrukturen handler ikke bare om å gå på gata og kjøpe den beste løsningen. Det krever en gjennomtenkt strategi som tar hensyn til forretningsplanen og alle komponentene som er involvert i integrering av nettverk, sky og sikkerhet, for til syvende og sist å muliggjøre en optimalisert brukeropplevelse. I tillegg må infrastrukturen gi den operasjonelle effektiviteten som kreves for å konkurrere i dagens dynamiske digitale markeder.

Bedrifter er på ulike stadier på sin digitaliseringsreise og har forskjellige prioriteringer, og kan bli overveldet av antall leverandører og løsninger når de søker hjelp til å sette sammen en strategi som fungerer. Behovene er ulike, ingen selskaper er like – noe som i seg selv kan skape kompleksitet når man velger strategi.

Én ting de alle har til felles, er imidlertid behovet for en gjennomtenkt strategi.

Én ting de alle har til felles, er imidlertid behovet for en gjennomtenkt strategi som hjelper dem å ha de rette menneskene, prosessene og teknologien på rett sted til rett tid for å levere forretningsresultater. For å lykkes med å sy sammen strategien, trenger mange bedrifter ofte profesjonell støtte.

Hvordan lage en god strategi?

Det første trinnet i å utvikle en infrastrukturstrategi er å samle inn data fra det nåværende nettverket og analysere informasjonen. I tillegg er det viktig å ha dialog med IT og andre interessenter for å høre mer om deres utfordringer og ambisjoner. Dette vil resultere i et helhetsbilde av infrastrukturen, dens begrensninger, hvilke problemer som finnes og hvilke nødvendige endringer som må til for å tydeligere understøtte forretningsmålene til den nye strategien.

Neste trinn beskriver målene og definerer strategien ved å velge den beste kombinasjonen av teknologier tilpasset bedriftens behov, digitale modenhet og størrelse. Som sagt er det viktig at hver bedrift kartlegger sin egen vei til optimalisert ytelse, innovasjon og verdi.

Det tredje trinnet handler om å sjekke bedriftens sikkerhetsbeskyttelser og sørge for at den er i tråd med strategien uten at det går på bekostning av hverken databeskyttelse eller brukeropplevelse. En sikkerhetsrevisjon av nettverket kan identifisere eventuelle sikkerhetssårbarheter som må løses for å komme videre. Å lappe rapporterte sårbarheter tar i gjennomsnitt 215 dager, ifølge Security Navigator 2023. Faktisk blir ikke selv kritiske sårbarheter prioritert da det vanligvis tar over seks måneder å lappe dem. Dette viser det store behovet for en strategi for digital transformasjon som også har et tydelig sikkerhetsfokus.

Kostnaden er selvsagt et viktig aspekt, men studer også hvilke fordeler en transformasjon vil gi på lengre sikt. Få profesjonell hjelp til å balansere ytelse, funksjoner, risikoer, fleksibilitet og sikkerhet riktig. På denne måten kan virksomheten også få hjelp til å sette sammen en komplett plan som skal presenteres for ledelsen, som er satt til å ta den endelige avgjørelsen.

Avslutningsvis må strategien selvsagt transformeres til en vellykket og effektiv plattform. Men reisen stopper ikke der. Verdien av strategien kan kun måles ved en godt planlagt implementering og en gjennomtenkt bruk fremover. Og det er dette som samlet øker ytelsen, fleksibiliteten og sikkerheten til hele virksomheten.