UTNYTT SKYEN, MEN ... : For oppdrettsnæringen er det viktig å ha data tilgjengelig til enhver tid, og de fleste løsninger blir etablert i skyen. Men hva hvis internett går ned eller strømmen forsvinner? Geir Balsnes mener det er viktig å utnytte skyen, men at man også må kjenne nedsidene. (Foto: Unsplash)

Kjære CIO – tenk strategi før du satser alt på skyen!

DEBATT: Mantra de siste årene har vært: Alle data i skyen. Det gjelder uansett bransje, også oppdrettsnæringen. Det skriver Geir Balsnes i NTT Data.

Publisert Sist oppdatert

Laksedød er en stor utfordring og næringen beregnet selv at 58 millioner laks døde i norske oppdrettsanlegg bare i 2022. «Normal» dødelighet ligger på 15 prosent. Landbaserte Salmon Evolution melder om at de hittil har klart å redusere dødeligheten betydelig, hvor dødeligheten til batch 2 ligger på om lag 2-3 prosent.

Data fra sensorer, videokamera og gode analyseløsninger for sporing gjennom hele verdikjeden gir verdifull informasjon for blant annet å redusere dødelighet.

For oppdrettsnæringen er det viktig å ha data tilgjengelig til enhver tid. De fleste løsninger blir i dag etablert i skyen. Det gir nye problemstillinger som må avklares for å sikre at nødvendige data er tilgjengelig uavhengig av nettilgang. Da er det viktig å ha en god skystrategi. Det er ikke nok bare å velge gode leverandører for sensorer, overvåkningssystemer, analyseverktøy, salg, sporing, ERP.

Vi snakker store datamengder fra et konglomerat av løsninger som til sammen skal støtte sporing og kontinuerlig forbedring av den operative driften!

Geir Balsnes, direktør Advisory Services NTT DATA Business Solutions

Ansvaret for skystrategien ligger i bedriften, ikke hos leverandørene. Det gjelder for bedrifter i alle bransjer, men det blir særlig viktig der datamengdene er ekstra store eller infrastruktur samtidig er sårbar. De to spørsmålene under bør være kjente:

1. Forstår du hvordan alle løsningene henger sammen i din digitale infrastruktur?

2. Hva betyr det for sikkerheten og kontinuiteten i din bedrift dersom alle data kun ligger i skyen?

For lakseprodusentene må hele prosessen fra fødsel til mat på bordet kunne gjenskapes. Det gjelder arbeidsprosesser, rutiner, sertifikater, bærekraftsmålinger, sporing, resepter og fôringsinformasjon. Det er CIO sitt ansvar, men ikke hens alene vel? Hva skjer hvis internett går ned? Hva hvis strømmen forsvinner? Hvor lenge kan du håndtere et utfall? En time, en dag, en uke? Ved avvik, kan du fortsatt levere og dokumentere?

Min erfaring er at de fleste CIOene er for optimistiske, kanskje noe godtroende. Ja, det er viktig å utnytte skyen, men du må kjenne nedsidene. Dette er ikke alene et it-ansvar! Det er et felles forretningsansvar – og på et helt overordnet nivå – et samfunnskritisk beredskapsansvar. Det er stor sannsynlighet for at data sikres best gjennom en hybrid løsning – både lokalt og skylagring. Salmon Evolution har skjønt det, har du?

Geir Balsnes, direktør Advisory Services NTT DATA Business Solutions

Min erfaring er at de fleste CIOene er for optimistiske, kanskje noe godtroende.