FAKSIMILE: CW # 30 - 2023

Den lille dingsen som aldri ble det helt store

Lommedataen hadde både kalender og adressebok. Noen var til og med veldig fine å lese e-post på. Likevel ble den lille assistenten aldri noen stor suksess.

Publisert

CW 20 år siden

Husker du PDA-en? Begrepet PDA ble først brukt av Apple Computer sin toppsjef John Sculley under CES i 1992, men den lille dingsen var kjent under flere navn: håndholdt pc, lommemaskin, personlig dataassistent, eller Palmtop (ettersom Palm. Inc var av de som var tidligst ute med produksjonen av PDA-er), for å nevne noen. De små digitale hjelperne fantes i en mengde former og fasonger, og hadde en rekke funksjoner. De kunne inneholde kalender, kalkulator, adressebok og klokke. Noen inneholdt også systemer for utveksling av meldinger og navigasjonssystemer. Og for 20 år siden, altså i 2003, håpet produsentene av disse små digitale hjelperne på et aldri så lite gjennombrudd.

Computerworld var selvfølgelig på saken. Vi snakket med noen ivrige brukere av den lille assistenten, og fikk både positive og negative reaksjoner. For noen ble den brukt som et profesjonelt verktøy, mens andre igjen brukte den som en assistent når de var på farten. For enkelte ble pda-en som oftest liggende i skuffen.

Til tross for det sterke ønsket fra produsentene, så var ikke markedet helt til stede. Alle hadde en mobiltelefon, men det var ikke sånn at «alle» ville ha en pda i 2003, heller ikke i tillegg til eller bygget sammen med, mobiltelefonen. De som ikke kunne leve uten denne lille dingsen skal ha vært en sjelden rase, men også blant de hardbarka brukerne av lommemaskinene florerte det en del misnøye. De ville ha forbedringer, og så ikke for seg at massene ville gripe til pda-ene før vesentlige forbedringer var på plass.

Forbedringene, i alle fall ikke de som var gode nok, kom aldri.

Summa summarum – lommedata verken var, eller ble, noen videre stor suksess. Heldigvis har vi smarttelefonen i 2023.