VINNER: Viveca Liodden i Skattedirektoratet fikk gratulasjon av Difi-direktør Ingelin Killengreen etter at A-ordningen ble stemt frem som vinner av årets digitale suksesshistorie på Digitaliseringskonferansen 2015. (Foto: Stine Marie Hagen)

A-ordningen er årets digitale suksesshistorie

Denne uken holdt Difi sin årlige Digitaliseringskonferanse, hvor temaet var hvordan man kan styre digitalisering på rett vei. 

Publisert Sist oppdatert

Denne uken var det duket for Difis årlige Digitaliseringskonferanse. På Operaen i Oslo hadde Direktoratet for forvaltning og ikt samlet en rekke prominente gjester og foredragsholdere.

Digitalisering i sentrum

På gjestelisten var blant annet direktøren for Danmarks svar på Difi - Lars Frelle-Petersen, finansbyråd Eirik Lae Solberg og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. 

Det var digitalisering, og det evinnelige spørsmålet om hvordan vi kan styre dette på riktig vei som var dagens store tema.

Sanner kunne melde om et nytt digitaliseringsråd som vil etableres fra 2016. Dette skal ifølge Sanner sikre bedre kvalitet på tvers av etater. Sanner mener at tiden for de store digitaliseringsprosjektenes tid er over, og vil heller lage mange små ikt-prosjekter fremfor store. 

Årets suksess

Blant 16 nominerte kandidater valgte en jury bestående av viseadministrerende direktør Heidi Arnesen Austlid fra IKT-Norge, fagdirektør Endre Hjelseth fra Difi og avdelingsdirektør Line Richardsen fra KS ut tre finalister til å konkurrere om årets digitale suksesshistorie. 

I sterk konkurranse med Oslo kommunes program for elektroniske tjenester og Lånekassens Løft-program, stemte deltakerne på Digitaliseringskonferansen frem A-ordningen til Nav, Skatteetaten og SSB som vinner. 

– A-ordningen er et godt eksempel på hvordan digitalisering blir brukt for å møte brukernes behov og oppnå gevinster både for brukerne og virksomheten, sier Difi-direktør Ingelin Killengreen.

A-ordningen fikk 40 prosent av deltakernes stemmer og ble dermed utnevnt som årets digitale suksesshistorie (Skjermdump: Difi)

Ifølge Killengreen var målet med  å dele ut prisen å gi oppmerksomhet til de som har utnyttet digitaliseringens muligheter på en god måte. Og ikke minst la andre lære noe av dem som lykkes.

Til debatt

Den første dagen av Digitaliseringskonferansen ble avrundet med en debatt hvor Killengreen, KS partner-direktør Lasse Hansen, Morten Andreas Meyer fra First House og Direktør Lars Frelle-Petersen fra Digitaliseringsstyrelsen i Danmark var samlet på podiet for å diskutere dagens problemstilling. Men paneldeltakerne sveipet også innom Difi og Difis ansvar.

Lasse Hansen mente at Difi bør gå inn og ta en større rolle. Noe Morten Andreas Meyer var enig i. 

– Si tydeligere ifra om hva du og Difi og miljøene rundt dere mener er viktig. ... Jeg mener at Difi har argumenter nok til at du kan være mer tydelig og høyrøstet enn det du er, sa han. 

Ledelse, tempo og brukerperspektiv

Ingelin Killengreen kunne fortelle at hun var meget fornøyd med det statsråden hadde fortalt fra scenen. Da hun fikk spørsmålet om hva som var det viktigste hun hadde fått ut av dagen pekte hun på tre ting - ledelse, tempo og undertrykking av samordningen. 

– Jeg merket meg det Morten Meyer sa, om at vi skulle være mer tydelig. Vi har en løpende og god dialog med vårt departement og er klare på at det må inn noen forpliktende samordningsmekanismer som gjør at vi ikke spriker i prosjektene. Vi må ta lærdom av feilene våre i fellesskap, sa Killengreen.