Facebook slåss mot hat-innlegg

Facebook-ledelsen varsler tiltak mot hatefulle ytringer.

Publisert Sist oppdatert

Sosiale medier som Facebook balanserer på stram line mellom ønsket om bredest mulig ytringsfrihet og ytringer som oppleves som hatefull sjikane og trakassering.

Ledelsen hos Facebook varsler nå at nye tiltak vil bli satt ut i livet for å få bukt med sjikane og hatefulle ytringer blant Facebook-brukerne.

Det kan blant annet komme et krav om at utsagn med krast innhold må publiseres under fullt navn, melder PC World USA .

– Innstramninger av ytringsfriheten

Noen av de første brukerreaksjonene på signalene fra Facebook-ledelsen går på at tiltakene kan innebære sterke innstramminger av ytringsfriheten.

Utsagn for eller mot kontroversielle synspunkter, for eksempel om to av samme kjønn skal få lov å gifte seg, kan lett oppfattes som hat-ytringer av noen, selv om de ikke er ment slik at dem som fremsetter dem, hevdes det i leserdebatten hos PC World.

Facebook-ledelsen innrømmer nå at systemene som selskapet benytter for å identifisere og fjerne hatefulle utsagn fra Facebook, ikke er så effektive som de kunne ha vært.

Lite effektive systemer

De nåværende statutter om brukernes rettigheter og ansvar på Facebook forbyr hatefull tale, men i den siste tiden har selskapets systemer for å identifisere og fjerne hatefulle utsagn vist seg å ikke være så effektive som de bør være, skrev Marne Levine i Facebook-ledelsen i et innlegg på Facebook på tirsdag denne uken. Levine er ansvarlig for Facebooks globale retningslinjer.

I senere tid er det særlig grupper som forsvarer kvinners rettigheter som har kritisert Facebook. De mener at Facebook svikter på dette området.

I USA har grupper som Women, Action and Media og Everyday Sexism Project gått til felts mot innlegg på Facebook som de mener har vært preget av hatske og voldelige utsagn mot kvinner.

I noen tilfeller er ikke slik innhold blitt fjernet raskt nok, eller man har vurdert slik innhold ut fra gammeldagse og utdaterte kriterier, fremhold Facebook-ledelsens talsmann.

– Skal bli bedre

– Vi er nødt til å gjøre det bedre, og det skal vi, uttalte Levine.

I første omgang vil Facebook be om innspill fra juridisk ekspertise og fra grupper som kjemper for kvinners rettigheter, slik at man kan få oppdatert retningslinjene som brukes til å fastslå om utsagn er hatefulle eller ikke.

Deretter skal Facebooks medarbeidere skoleres bedre på disse spørsmålene.

Dårlig spøk kan være krenkende

En av endringene som allerede er innført, er at folk som legger ut innlegg med «ondsinnet eller insensitiv humor», må gjøre dette under fullt navn for at innholdet skal få lov å bli liggende på Facebook.

Tanken er at folk dermed kan stille en reell person til ansvar for utsagnene og protestere direkte mot vedkommendes utspill.

Facebook-ledelsen innser at selskapets erklærte mål om å gjøre verden mer åpen og sammenknyttet, betyr at det ikke er så lett å sikre ytringsfrihet samtidig som plattformen skal oppleves som trygg og respektfull.

Det er heller ikke så lett å skjelne mellom hatefulle utsagn og fornærmelser som rett og slett skyldes at man ikke forstår at man nettopp har kommet med en dårlig spøk.

I takt med at Facebook har fått over én milliard brukere, jobber ledelsen kontinuerlig med å vurdere Facebooks regler og prosedyrer på nytt og på nytt, fremholdt Marne Levine i Facebook-ledelsen.