TEST: Qnap QGenie - en reisevennlig NAS

Slik får du data på deling i lommeformat.

Publisert Sist oppdatert

Qnap QGenie er ikke raskest i klassen og har heller ikke mest lagringsplass. Men den har noen små overraskelser som gjør den til en perfekt reisevenn, enten det gjelder jobb eller fritid.

Qnap QGenie 7-in-1 mobile NAS (QG-103N) er en liten Network attached storage-enhet (NAS) som enkelt lar deg frakte filer fra pc, telefon og nettbrettet ved å bruke servicene myQnapCloud, Qfile, Qsync og mer.

Dette er absolutt et nyttig produkt for den som reiser mye og som derfor trenger ekstra plass for å lagre alt fra bilder til viktige filer.

Liten og nett

Det første jeg falt for da jeg så Qnaps nye Qgenie, var størrelsen. NAS-en er på størrelse med en gjennomsnittlig smarttelefon, og passer godt i lommen.

NAS-en er pen å se på og lett å ta med seg. QGenie er designet for å kunne brukes av opptil 20 forskjellige brukere og med en samtidig filtilgang for opptil åtte brukere.

Denne mobile NAS-en fungere som en satellitt-enhet, slik at de som bruker den kan kopiere filer fra Turbo NAS til QGenie QG-103n med en én-knapps kopieringsfunksjon. Dette gir enkel og rask tilgang til og håndtering av innholdet på QGenie når du er ute og reiser. Og det er absolutt til folk på farten jeg vil anbefale dette produktet.

Perfekt reisefølge

Det jeg kanskje liker aller best med NAS-en, er at den gjør det enkelt å dele filer. Dette er ideelt for dem som reiser, enten det er ferie eller bare en liten biltur. NAS-en lar brukerne streame musikk fra mobilen og over til bilstereoen via Bluetooth, og den gjør det enkelt å dele både musikk, filmer og bilder med vennene dine. Rett og slett perfekt på bilturen med familie eller venner.

Det er enkelt å bruke QGenie. Du aktiverer den ved å trekke på-knappen til siden. Når du har gjort dette, kan du begynne å administrere og å dele filer via en Wi-Fi SSID, noe som produsenten hevder er helt unikt for denne enheten. Du får tilgang til filene i samlingen din ved å bruke mobilappen Qfile.

QGenie QG-103N er kompatibel med Windows, Mac, iOS og Android-enheter. Den personlige skyen gjør det lett å bevare filer.

Det er også en adressebok for mobilkontaktene dine, slik at du aldri mer trenger å bekymre deg for å miste disse. Qfile-mobilappen lar brukere lagre kontakter fra Android og IOS. På den måten vil ingen data gå tapt, og om du får en ny mobiltelefon, trenger du ikke å bruke tid på å manuelt legge inn navn og nummer på kontaktene dine. Du kan enkelt transportere dette via QGenie.

QGenie er utstyrt med en USB 3.0-basert SSD-lagringsenhet, noe som gjør at filene lastes hurtig. Lagringsplassen er imidlertid bare på 32 gigabyte.

Du kan også lage din egen sky, slik at du kan lagre, bruke, synke og dele alle filene du måtte ønske, så lenge de er lagret i QGenie.

Hardware

Qnap QGenie har en prosessor som kjører på 600 MHz, så vel som en USB 3.0 port, LAN-port og 3000mAh innebygd batteri. Den har et OLED-display som viser systemstatus, inkludert total og gjenværende lagringskapasitet og gjenstående batteritid.

I tillegg kan man utvide lagringsplassen med et SD-kort, noe som kan være nyttig blant annet for fotografer som raskt går tom for lagringsplass når de er ute og jobber.

Batteritiden er upåklagelig. NAS-en kan være påslått i overkant av 10 timer om du har fulladet den. Du kan også lade mobilen med QGenie, noe som gjør denne NAS-en til en enda bedre følgesvenn.

Ytelse

Som vi har antydet er ikke Qnap QGenie noen racer. Vi har kjørt hastighetstester med enheten koblet til flere pc-er, og velger en test mot en ultraportabel Toshiba Kira som mest representativ. Maskinens usb-porter er utelukkende basert på USB 3.0-standarden og er derfor ingen flaskehals mot Qnap-enhetens USB 3.0-oppkobling.

Vi benyttet Roadkil's Disk Speed versjon 2.0 til hastighetstesten og kjørte hver test tre ganger for å få representative gjennomsnittstall.

Testen viser at den interne lagringsenheten i Qnap QGenie har forholdsvis moderat ytelse. Det er bare så vidt den slår et forholdsvis raskt sd-kort montert i sd-leseren på enheten. Og sammenlignet med en fullblods SSD-enhet, her fra Seagate, må ytelsen betegnes som svak.

Det er ikke dermed sagt at Qnap QGenie er et dårlig produkt. Tvert imot kan man godt hevde at enheten er et godt kompromiss hvis man tar hensyn til både tiltenkte bruksområder, størrelse, vekt og pris.

Konklusjon

QGenie 7-in-1 mobile NAS er et godt produkt som gir deg masse fleksibilitet. Produktet er perfekt for folk på farten.

Selv om QGenie kanskje ikke er den raskeste NAS-en jeg har vært borti, og heller ikke kan tilby uante mengder med plass, så er det fortsatt en god investering for mange. QGenie tillater opptil 20 brukere, og en simultan filtilgang til åtte brukere, noe det definitivt ikke er mange lignende produkter som tilbyr.

Selv om skrivehastigheten kunne vært høyere, er den fortsatt meget effektiv for dem som ikke forventer rakettfart. Med batterilevetid på 10 timer og USB 3.0 er denne mobile NAS-en definitivt verdt å legge penger i om du er mye på reisefot.