SLIPPER FYSISK OPPMØTE: For yrkessjåfører og andre som har lastebil-og bussklasser, samt sjåfører over 80 år, er helseattest nødvendig for å få fornyelse av førerkortet. De aller fleste av disse vil på sikt kunne fornye førerkortet uten å måtte møte opp fysisk på en trafikkstasjon. (Foto: Unsplash)
SLIPPER FYSISK OPPMØTE: For yrkessjåfører og andre som har lastebil-og bussklasser, samt sjåfører over 80 år, er helseattest nødvendig for å få fornyelse av førerkortet. De aller fleste av disse vil på sikt kunne fornye førerkortet uten å måtte møte opp fysisk på en trafikkstasjon. (Foto: Unsplash)

Nå kan helseattesten sendes digitalt til Statens vegvesen

I første omgang vil den digitale løsningen kun være tilgjengelig for et lite utvalg legekontorer.

– Vi er stolte og glade over at Statens vegvesen i samarbeid med Helsedirektoratet, Direktoratet for e-helse og Norsk helsenett nå tilbyr en digital løsning for å sende inn helseattester når du trenger det for å få førerkort. Det sier divisjonsdirektør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen, i en pressemelding.

Med digital helseattest kan legene sende over helseattester som er utstedt uten tidsbegrensninger digitalt. Det er kun konklusjonen i helseattesten som sendes over til Statens vegvesen. Helseattesten mottas umiddelbart digitalt hos Statens vegvesen etter at legen har sendt den.

Tilbudet gjelder for alle utstedelser av førerkort der det kreves helseattest, når attesten er utstedt uten tidsbegrensninger.

I første omgang vil den digitale løsningen være tilgjengelig for et lite utvalg legekontorer, fordi det er en del digital infrastruktur som må på plass hos legene før alle kan bruke tilbudet. Rønning Dreyer foreslår likevel at man skal spørre fastlegen om legekontoret kan sende inn helseattesten digitalt.

Ivaretar personvernet

For yrkessjåfører og andre som har lastebil-og bussklasser, samt sjåfører over 80 år er helseattest nødvendig for å få fornyelse av førerkortet.

Digital helseattest er underlagt like strenge rutiner som ved mottak og behandling av helseopplysninger på papir. Det er helseattesten som sendes digitalt, ikke helseopplysningene.

Bodil Rønning Dreyer, Statens vegvesen

De aller fleste av disse vil på sikt kunne fornye førerkortet uten å måtte møte opp fysisk på en trafikkstasjon.

– Du kan fornye førerkortet ditt digitalt via Din Side på vegvesen.no, så snart helseattesten er sendt fra legen, forteller Rønning Dreyer i meldingen. Hun fortsetter:

– Digital helseattest er underlagt like strenge rutiner som ved mottak og behandling av helseopplysninger på papir. Det er helseattesten som sendes digitalt, ikke helseopplysningene. Personvernet er derfor godt ivaretatt.

Sparer tid, penger og miljøet

Statens vegvesen mener at kundene vil spare tid, penger og miljø når de slipper å reise til en trafikkstasjon for å levere helseattester. Hvis alle landets leger etter hvert tar i bruk den digitale løsningen slipper 180.000 personer å møte på trafikkstasjonen.

Det vil gi 7,2 millioner sparte kilometer og over 900 tonn mindre CO2-utslipp, skriver Statens vegvesen, som tidligere i år lanserte en digital løsning for optikere og øyeleger for digital innsending av synsattester.

– Ved hjelp av de digitale innsendingsløsningene vil leger, optikere og øyeleger spare tid og penger på utskrifter. Etter registrering av helseattester og synsattester er det bare å trykke send på pc-en. Etter innsending av digitale attester vil kundene raskt få bekreftelse fra Statens vegvesen på sms om at attesten er mottatt, sier Bodil Rønning Dreyer.