SPARE: Helseminister Ingvild Kjerkhol vil at sykehusene skal spare, men det må skje uten at tempoet på innovasjon og digitalisering går ytterligere ned. (Foto: Foto: Esten Borgos, Borgos Foto AS)

Midler til innovasjon i helsesektoren må øremerkes

LEDER: Vi har ikke råd til å skyve innovasjon og digitalisering foran oss, hvis vi skal være i stand til å møte eldrebølge og nye behandlingsmuligheter.

Publisert Sist oppdatert

Etter mange år med lave renter og lav inflasjon, har vi det siste året opplevd en kraftig lønns- og prisvekst. Det preger kostnadsnivået i både privat og offentlig sektor. I sin årlige sykehustale til helsesektoren gjorde helseminister Ingvild Kjerkhol det klart at budsjettene ikke vil øke i takt med kostnadsveksten.

Konsekvensen blir nødvendigvis at sykehusøkonomien blir trangere i 2023. Hun oppfordret derfor sykehusene til å se på hva de kan gjøre mindre av.

Det bør ikke være mulig å kutte i digitaliserings- og omstillingsprosjekter – det som skal gi innovasjon i helsesektoren. Der må tempoet tvert imot økes. Presset vi ser på sykehusøkonomien nå, er bare en forsmak på utfordringene som kommer.

I morgen vil vi ha mulighet til å behandle mye mer enn vi gjør i dag. I en befolkning som lever lenger, og der en høyere andel har behov for helsetjenester. For å møte det må vi bli i stand til å gjøre mer for mindre. Det krever innovasjon. Det krever digital transformasjon. Det krever omstilling. Dyre prosjekter vi må investere i nå.

Regjeringen har lovet et taktskifte i digitalisering av offentlig sektor, men både it-bransjen og kommentatorer bekymrer seg for at tempoet har blitt lavere. Nå skal helsesektoren – der behovet kanskje er aller størst – spare.

Det store spørsmålet akkurat nå, er hva sykehusene skal gjøre mindre av i dag? For sykehusledelsen er alltid første prioritet pasientbehandling. For å ivareta tempoet i pasientbehandlingen på kort sikt, må det være veldig fristende å skru ned på tempoet i det som skal hjelpe på lang sikt. Det er besparelser som verken synes eller gjør vondt i dag.

I helsesektoren bør det ikke være mulig å kutte i innovasjon og digitalisering. Da skyver vi bare problemene foran oss og gjør utfordringen større i morgen. Slike midler bør øremerkes, så det overhodet ikke er et tema å kutte i dem nå.

Digitaliseringen av helse-Norge har gått for sakte altfor lenge. Vi kunne gjort mer for mindre allerede i dag, hvis utviklingen hadde gått fortere.