Google lanserer åpent videoformat

Opera-direktør Håkon Wium Lie jubler for den nye Flash-konkurrenten.

Publisert Sist oppdatert

Google lanserte denne uken sitt nye videoformat for nettvideo under sin I/O-konferanse.

De kaller den for Webm, og lover at den skal holdes helt åpen.

Mantraet til standarden er at det skal være et "høykvalitets, åpent videoformat for nettet som er fritt tilgjengelig for alle".

Åpent, åpent, åpent

Teknologien bygger på VP8-standarden, som de sikret seg da Google kjøpte selskapet On2 i 2008. Lyden blir komprimert med Vorbis, som allerede er fri programvare. Google skal også bruke Matroska-teknologien.

Formatet skal blant annet brukes av Google i tjenester som Youtube, og skal kunne skrives inn med HTML5-kode.

- Vi takker alle lederne i bransjen som har samarbeidet med oss i utviklingen, og vil integrere formatet i sine produkter, skriver Google i et blogginnlegg.

Fornøyd Opera-sjef

Et av disse selskapene er norske Opera Software.

De har dype røtter i friprog-miljøet, og teknologidirektør Håkon Wium Lie er veldig førnøyd med at Google lager et fritt videoformat. For som han skriver i sin blogg:

- Nettet har alltid vært åpent og til fri bruk. Tim patenterte ikke HTML, jeg patenterte ikke CSS og Brendan patenterte ikke Javascript.

- Vi har nå et kjempebra format for video. Og vi har alle videokameraer i lommene våre. La oss bruke dem, la oss støtte Webm, la oss gjøre video tilgjengelig for alle! følger han opp.

Intel mangler

Også Mozilla og Adobe vil støtte teknologien. Adobe vil legge inn støtte for formatet i sin Flash Player, som allerede støtter VP6. Og naturlig nok Googles egen nettleser Chrome. Android har, i motsetning til Iphone, et ønske om å støtte Flash så godt som mulig. Og i fjerde kvartal vil planlegges det støtte for Webm også.

Microsoft skriver i et blogginnlegg at de vil støtte VP8-video, og dermed trolig også Webm, i Internet Explorer 9, om brukerne installerer dekoderen.

Også maskinvareprodusenter har gitt sin støtte, men den største aktøren mangler hittil; Intel.