SKEPTISKE: Etikk-panelet mener ikke Axon har håndtert drone-innovasjonene sine på riktig måte. (Foto: Unsplash)

Etikk-panel rakner på grunn av elektrosjokk-drone

Medlemmer av Axons etikk-panel slutter i flokk.

Axon, som utvikler teknologi og våpen, har mistet størsteparten av sitt etikk-panel over et forslag om en drone med eletrosjokkvåpen (taser). Etikk-panelet består av eksperter innenfor blant annet kunstig intelligens og informatikk, og skal gi Axon tilbakemeldinger om innvirkningen teknologien deres kan ha på samfunnet.

Etikk-panelet trekker seg

I kjølvannet av skoleskytingen i Ulvade annonserte Axon at de vil utvikle en drone med taser. Hensikten er å bistå med å stoppe skoleskytinger. Denne ideen skapte sjokkbølger i etikk-panelet, med bekymringer over personvern, sikkerhet, og mulige misbruk av dronen. Dermed har Axon satt prosjektet på pause.

Dette i etterkant av at ni av de 12 medlemmene i panelet trakk seg. Det inkluderer grunnleggeren av panelet, juss-professor Barry Friedman. De ni medlemmene har uttalt seg i en pressemelding.

Vi skulle ønske det ikke hadde kommet til dette. Hver av oss ble med i dette styret i den tro at vi kunne påvirke retningen til selskapet på måter som ville bidra til å redusere skadene som overvåkningsteknologi kan skape, og bedre finne fordeler, skriver de sammen.

Ville ha sterkere rammer

For kun et par uker siden anbefalte majoriteten av dette panelet, 8 mot 4, at Axon ikke skulle gå videre med en smal pilotstudie som ville utforske konseptet eletrosjokkvåpen-droner. De visste at Axon kunne gå videre på tross av anbefalingen, og derfor skisserte de en rekke kontroller for hvordan piloten kunne gjennomføres på en ansvarlig måte. Denne rapporten var i sluttstadiet.

Denne kunngjøringen – at selskapets mål er å forankre utallige forhåndsposisjonerte, Taser-utstyrte droner på en rekke skoler og offentlige steder, for å bli aktivert med utgangspunkt i KI-drevet overvåking – får oss til å konkludere med at etter flere års arbeid, har selskapet fundamentalt mislyktes i å omfavne verdiene som vi har forsøkt å innprente, forteller de ni i panelet.

Nå er prosjektet satt på pause.

I lys av tilbakemeldinger setter vi arbeidet med dette prosjektet på pause og fokuserer på nytt for å engasjere oss ytterligere med sentrale målgrupper for fullt ut å utforske den beste veien videre, sier en talsperson i Axon.

De utelukker derimot ikke at taser-dronen muliggjøres en gang i fremtiden.