PÅ HØY TID: Medietilsynet mener dette er på tide at plattformene gir innsyn i forbrukernes data. Her ved direktør Mari Velsand. (Foto: Medietilsynet, Mathias Fossum)

Like viktig for ytringsfriheten som GDPR er for personvern

Medietilsynet sier DSA er det første helhetlige forsøket på å regulere global digital offentlighet.

Publisert Sist oppdatert

– DSA, forordningen for digitale tjenester, er det første helhetlige forsøket på å regulere en global digital offentlighet, og kan bli like viktig for ytringsfriheten som GDPR er blitt for personvernet, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, i en pressemelding.

I forrige uke ble det kjent at EU har nådd enighet rundt forordningen for digitale tjenester, Digital Services Act. Medietilsynet mener det er på høy tid.

– Særlig de største plattformselskapene har svært god innsikt i brukernes interesser og vaner, påpeker Velsand.

Må ta hensyn til pressefriheten

Medietilsynet har arbeidet for å få inn i DSA at plattformene ikke skal kunne overprøve redaksjonelle beslutninger av hensyn til ytringsfriheten. Det resulterte i et kompromiss, der EU pålegger plattformene åta inn hensynet til pressefriheten som en del av brukervilkårene.

– EU landet på det nest beste resultatet. Vi håper dialogen mellom norske medier og plattformene vil gi enda bedre sikkerhet for mediene. I tillegg gir DSA norske medier mulighet til å klage på inngrep i pressefriheten, som kan skape presedens for plattformenes moderering av redaksjonelt innhold, sier Velsand.