4K I OPERASJONSSALEN: Eizo kommer til våren med 4K-skjerm i sin Curator-serie, Eizo Curator EX3140. (Foto: Eizo)
4K I OPERASJONSSALEN: Eizo kommer til våren med 4K-skjerm i sin Curator-serie, Eizo Curator EX3140. (Foto: Eizo)

4K-skjerm for kirurger

Eizo har lansert sin første 4K-skjerm i Curator-serien, myntet på bruk innenfor kirurgi og endoskopi.

Eizo EX3140 har fire ganger så høy oppløsning som en vanlig Full HD-skjerm og gjøre det enklere å få øye på elementer fanget opp av 4K-baserte endoskop- og mikroskop-kameraer, ifølge pressemeldingen fra Eizo Nordic.

I tillegg kan man ved hjelp av proprietær Eizo-teknologi forstørre Full HD-bilder til 4K-oppløsning uten forsinkelse og på den måte utnytte skjermens 4K-oppløsning fullt ut i operasjonssalen.

Skjermen har et bredt fargespekter og emulerer 4K UHD-standarden BT.2020 for fargegjengivelse. Dette innebærer mulighet til å vise et bredere fargespekter enn sRGB.

4K UHD-signalene kan overføres via BNC-kabler eller Displayport 1.2. Sistnevnte gir mulighet for å overføre videodata på 60 bilderuter i sekundet gjennom én kabel.

Fastlåste kabler

Av hensyn til sikkerheten i operasjonssalen låses kablene til skjermen slik at de ikke kan rives ut ved et uhell.

BNC-kabler kan overføre videosignalene over lengre distanser, opptil 30 meter.

Monitoren er designet med tanke på sikkerhet og hygiene, blant annet med runde hjørner for å unngå skader i operasjonssalen.

Eizo EX3140 blir tilgjengelig fra april 2018. Noen pris er ikke oppgitt foreløpig.

Japanske Eizo har flere produktlinjer av skjermer myntet på helsevesenet, og en av dem er Curator-familien, med skjermer både for generelle operasjonssaler, for røntgenrom og andre fasiliteter, og med kontrollromløsninger der alt kan styres fra én arbeidsstasjon.