VEKST: Det europeiske it-markedet spås å vokse med 5 prosent i år, der programvare er vinneren med 7,6 prosent vekst. (Foto: iStock)

Bedre it-marked?

Ny rapport spår bedret vekst i Europa, særlig i Norden.

Publisert Sist oppdatert

Det er i en ny rapport fra markedsanalyseselskapet Forrester Research dette kommer fram. It-investeringene i Europa totalt skal øke med 0,9 prosentpoeng til 5 prosent vekst fra i fjor, og ifølge den internasjonale it-nyhetssiden ZDNet.com, skal Norden, særlig Sverige, sammen med Irland og Storbritannia ha høyest vekst, med over fem prosent i år. Samtidig spås det at de fleste landene i Euro-sonen vil ha en vekst på mellom en og to prosent i år, mens landene flest utenfor, vil få en høyere vekstrate enn dette. Det eneste landet som trekkes fram med et fallende it-marked, er Hellas.

Forrester har beregnet det totale it-markedet i Vest- og Sentral-Europa til å ha en verdi på 684 milliarder Euro i år. Naturligvis er Storbritannia, Tyskland og Frankrike gigantene i Europa, til sammen utgjør disse tre landene over halvparten av det europeiske it-markedet.

Programvare øker mest

Ifølge rapporten er det innkjøp av programvare som øker mest i Europa. Forrester spår at dette området vil ha en vekst på respektable 7,4 prosent i 2015. I tillegg forventes det at teknisk konsulentvirksomhet og systemintegrasjon også vil øke med mer enn syv prosent i år.

Veksten i programvare og tjenester tilskrives økte investeringer i mobile apper, analyser og big data, og kundeorienterte applikasjoner, sammen med de relaterte tjenestene for å hjelpe virksomhetene å velge, implementere og «maksimere verdien av disse programvareproduktene», skriver Forrester.

Til tross for disse positive utsiktene, er likevel ikke himmelen skyfri. Den viktigste usikkerheten er utviklingen av markedene for datautstyr og kommunikasjonsutstyr, som antakelig fremdeles vil være noe dempet. Årsaken til dette er ifølge Forrester-rapporten at «selskapene unngår å gjøre store, kapitalintensive investeringer».

Til sist må vi gjøre klart at det fremgår ikke om Norge er inkludert i rapporten. Slike amerikanske markedsanalyser ser som regel på EU når de handler om Europa, slik at vanligvis er ikke Norge med i analysen. Det er også klart at de norske og svenske it-markedene ikke nødvendigvis har sammenfallende utvikling, slik at veksttallene ikke behøver å være like i samme periode. Likevel er rapporten interessant, ettersom Norge har mer til felles med Sverige og resten av Vest-Europa, enn for eksempel det fallende markedet i Hellas.