KART BLIR TYKS: Nokias karttjeneste Here selges til tyske bilprodusenter. Illustrasjon: Nokia 
KART BLIR TYKS: Nokias karttjeneste Here selges til tyske bilprodusenter. Illustrasjon: Nokia 

Kartsalg for 25 milliarder

Nokia selger kartvirksomheten til tyske biler som har problemer med å finne fram.

Publisert Sist oppdatert

Etter noen måneder med skjærmysler og rykter om kjøp, endte kartvirksomheten til Nokia, Nokia Here, i Tyskland. Prisen er 2,8 milliarder euro, eller 25,2 milliarder norske kroner, melder Reuters.

Hjelper biler finne fram

Det er «premium»-produsentene Daimler, BMW og Volkswagen Audi som er konsortiet som kjøper teknologien som ble igjen i Nokia når mobildivisjonen ble kjøpt av Microsoft.

Biltypene som blant annet er kjent for ikkevirkende blinklys skal dermed få en skikkelig opprustning, denne gang av det interne kartsystemet i bilene. Avanserte kartsystemer fra mobilverdenen skal blant annet raskere kunne respondere og rekalkulere ruter dersom kø eller uhell meldes via nettilknyttede tjenester.

Dette er en del av røsjet over hvem som skal kontrollere og profittere på at bilene blir en det del av Tingenes Internett. Blant annet åpner det for sjåførassistert eller sjåførfrie biler.

Konsortiet hevder at de ønsker at teknologien som har kart og posisjoneringstjenester for nær 200 land i mer enn 50 språk skal åpen og uavhengig. Tilgjengeligheten skal gjøres som skytjenester.

Rendyrker Nokia

Here er en av de virkelig perlene i teknologiene Nokia hadde i mobiltelefonene sine. Avansert gjenkjenning, guiding og posisjonstjenester lå veldig langt framme. Selskapet samarbeidet med flere aktører inkludert Microsoft om bruk av karttjenestene til langt mer enn i mobiltelefoner.

Selv om Nokia har meldt at de planlegger å tre inn i mobilmarkedet igjen, vil ikke dette skjer før i fjerde kvartal 2016. Detaljene i denne satsingen er ikke kjent.

At Here var på vei til å bli avhendet ble definitivt i april. Da kjøpte finnene fransk-amerikanske Alcatel Lucent, og sa at de vurderte blant annet avhending av Here. Alcatel-Lucent-oppkjøpet ble godkjent i juli.