IT-TRENDER: Årstiden for spådommer om hva det neste året har å bringe har kommet. Her er IDG-sjefens tips. (Foto: iStock)

Ti trender for 2015

IDG-sjefen ser i krystallkula, og lister opp de ti viktigste teknologitrendene han ser for det kommende året.

Publisert Sist oppdatert

Vi nærmer oss med stormskritt et nytt år, og spådommene om hva som venter kommer på løpende bånd. Her er nedtellingen gjennom Topp ti-lista til Michael Friedenberg, toppsjefen i IDG Communications, publisert i vårt amerikanske søstertidsskrift CIO:

10: Teknologiselskapene kommer til å fortsette med å dele seg opp. Anført av Symantec, HP og eBay som allerede har tatt skrittet, mener Friedenberg at de neste ut er EMC, CA, BMC og Xerox.

9: Styrene i de store bedriftene kommer til å bli enda mer paranoide når det kommer til sikkerhet. Etterdønningene etter datainnbruddet i den store amerikanske kjeden Target ryster fremdeles styrene, og Friedenberg spår at flere toppsjefer kommer til å bli sparket, sammen med CIO-ene.

8: I takt med at den digitale økonomien finner sin form, kommer flere nye selskap til å konkurrere om bedriftsmarkedet. Slik som Amazon og Google har utvidet fra å være konsumentrettete, kommer også Uber, Netflix og Facebook til å prøve seg på bedriftene.

7: Brukeropplevelses-orientert design (UX) kommer til på listen over kjerneferdighetene en CIO må ha. En god brukeropplevelse på mobil, design og sosiale egenskaper kommer til å avgjøre forretningsverdien.

6: Data blir den nye valutaen for industrilederne, mens andre kommer til å drukne i data i stedet for å høste verdiene.

5: CDO-ene kommer til å stjele rampelyset. Mens fokuset på informasjons- og markedssjefene dempes, vil «Chief Digital Officers» eller «Chief Data Officers», som har ansvar for strategiske kunderettete operasjoner, komme lengre inn på CIO-ens domene.

4: Geopolitiske grenser kommer til å bremse farten til den digitale økonomien. Myndigheter verden over kommer til å utøve større kontroll og etablere reguleringer som kommer til å utfordre webens åpenhet.

3: 3D-printing forandrer spillereglene. Hjemmebruk, våpen og enkeltdeler var bare begynnelsen. Følg med når 3D- printing utfordrer tradisjonell produksjonsindustri.

2: Den digitale økonomien kommer til å ryste verdensøkonomien, når den mobile, sosiale, datadrevne weben underminerer engang vellykkete forretningsmodeller. Tenk på Finlands statsminister Alexander Stubb som skyldte på Apples suksess – og Nokias fall – for landets økonomiske problemer.

1: CIO-ens rolle kommer til å videreutvikles og løftes opp. It-ledelsen kommer til å møte utfordringene og mestre alle forretningskravene omkring alt som har med bedriftens virksomhet å gjøre – fra kundeopplevelsen til informasjonssikkerheten.