Data i veien eller på veien?

Norske bedrifter velger apper for å støtte mobile medarbeidere. Men se opp for det glade app-kaos.

Publisert Sist oppdatert

Mobilitet for bedrifter er et stykke forbi bare det å ha mobiltilpassete bærbare pc-er og mobiltelefoner.

I inneværende runde gjelder det enkel tilgang til vital bedriftsinformasjon med elementær håndtering.

Det er imidlertid en glidende overgang til å beholde samme enkle brukergrensesnitt, men der det gjelder å utvikle mer avansert databehandling.

- Det som gjelder er å få tilgang til data på farten: hente opp, gjøre utsjekk, følge opp og gi kjappe tilbakemeldinger. Det som kommer er å ta større deler av forretningsprosessene ut i felten, for å endre mer kompleks informasjoner, og foreta endelige godkjenninger mens man er mobil, sier administrerende direktør Halvor Walla i Software Innovation.

Selskapet leverer dokumenthåndteringssystemer, og har denne våren lansert sin første app for IOS, Apples operativsystem for mobile enheter.

Mobilrevolusjonen som smitter

Selskapet er i ferd med å utvikle flere app-er inn mot egne kjernesystemer. Dette har sine fordeler også for ordinære brukere av programvare.

- Apper innebærer at brukergrensesnittet må forenkles og gjøres brukervennlig på en ny måte. Spesielt bedriftsorientert programvare har hatt tendenser til å være så rike i innhold at det har vært vanskelig for kunder og brukere å ta dem i bruk uten masse opplæring. Nå smitter denne forenklingen tilbake til pulten, og vi vil se den samme trenden for brukerflatene der, mener Walla.

Dette vil også bety at flere av oppgavene som før lå i et felles grensesnitt, erstattes av flere app-er, en for hver hovedoppgave. Faren er dermed at forenklingen forsvinner i en galopperende vekst i app-er som formerer seg som kaniner på Viagra. Walla ser utfordringen.

- Vi vil nok se dette, og forbereder oss på hva som må gjøres om dette skjer for kundene. Vi tror nok det kommer til å løses med samle-app-er som tar andre app-er inn en felles portal for grupper av oppgaver, eller tilgang til app-er etter roller. Det vil vi takle, sier Walla.

Kaotiske Android

Selskapet konsentrerer seg foreløpig om IOS, blant annet på grunn av nettbrettet med denne plattformen (Ipad). Men de følger også med på Windows 8 RT, som blir nettbrettversjonen av Windows. Utvikling for denne gjør at de regner med at porting mot Windows Phone vil bli en smal sak.

- Ulempen med Android er at det er for mange versjoner. Vi avventer til det kommer en Android-versjon som er felles for flere smarttelefoner og nettbrett. Vi ser det slik at plattform-app-er er best for brukeren. Da kan vi ikke utvikle for alle mulige versjoner av samme OS og samtidig være sikker på at det blir tilstrekkelig likt, forklarer Walla.

Han innrømmer gjerne at færre plattformer er bedre for utviklere, men verden er mangfoldig og heterogen. De færreste her i verden har tross alt Iphone.

En veteran velger sin app

Superoffice har lang erfaring i å tilby en mobiltilpasset løsning. De tilbyr CRM, og det er vel nettopp kundehåndteringssystemer som har gevinst for bedrifter når medarbeiderne er på farten. App-er og nettsky gir nye muligheter.

- Vår klassiske løsning er en Traveler-versjon der brukeren faktisk har med seg de mest relevante delene av datagrunnlaget med seg i en bærbar pc. I tillegg har vi en nettleserklient, som gir tilgang fra de fleste nettlesere. Den har samme rike grensesnittet som en fullverdig Windows-klient, forteller Henning Petersen, salgsdirektør i Superoffice.

Traveler-klienten synkroniseres tilbake til den sentrale databasen når et sikkert nettverkssamband kan etableres.

Lommekundene

- I de siste to årene har vi også tilbudt Pocketcrm, som er en app tilgjengelig for Symbian, Android, IOS og Blackberry. Den store fordelen er at det kun er den viktigste informasjonen som leveres på en enkel måte, med oppslag og informasjon i kjappe og greie oppslag. Høy sikkerheten er på plass, siden ingen data lagres lokalt, poengterer Guttorm Nielsen, produktsjef i Superoffice.

Han forteller at hver app er plattform-utviklet, siden Superoffice mener det gir den beste bruken for kunden. Dette har de også fått priser for, både Rosingprisen for god brukervennlighet i Norge og premie som en av de 20 beste bedriftsapp-ene for SMB (tilsvarer norske SME) Tyskland. Men kjernefunksjonaliteten for mobil-app-ene er felles og kodet i Java, for å holde vedlikeholdskostnadene under kontroll.

- Kundene vil ha mobil tilgang på flere enheter. Vi ser på å utvikle Pocketcrm til nettbrett, og der vil vi gjøre noen grep som utnytter at skjermen er større enn for en mobil. Vi ser at nettbrett kommer inn som supplement stadig flere steder, uten at den erstatter pc-en, sier Petersen.

- Vi ser at alle kundene vil ha Pocketcrm, skyter Nielsen inn.

Resultatet er at Superoffice holder dampen oppe for utvikling av alle sine klienter. Mobilitet for deres kunder betyr mer bruk av programvaren på flere enheter. Det eneste skiftet de aner, er at mange som en del av en nettskystrategi velger nettleserklienten foran Windows-klienten. Derfor gjør de endringer slik at den passer på skjermer mindre enn 15 tommer. De forbereder også Windows 8 og RT-utgaven for nettbrett. Som en følge av dette vil muligens Windows Phone komme på plass.

Endres og tilpasses

Hos Visma er mobilitet av forretningsløsninger knyttet til en tredelt strategi. De er teknologivalg, distribusjon av løsninger og involvering av kunder.

- Vi tok et valg for halvannet år siden om at plattformen for mobilitet skulle være app-er som fyrer Html5-applikasjoner. Dermed kan alle løsninger utvikles i samme kodebase. Men vi må porte og tilpasse dem til hver enkelt plattform, av den enkle grunn at Html5 ikke støtter alt mulig ennå. Kamera, for eksempel, forteller Vegard Berg-Johansen, leder av forretningsutvikling i avdeling for fagløsninger i Visma.

Han presiserer at dette ikke alltid innebærer hybrid-app-er, det kan også bety at plattform-app-er ("native apps") er resultatet. De bruker forskjellig tredjepartsverktøy for å få til porting av kjernefunksjoner, og for at grensesnittet for hver plattformtype er gjenkjennelig.

Den store utfordringen er å løse situasjonen når app og bruker er uten nettverkskontakt.

- Det er i høyeste grad relevant i omsorgsløsninger, for eksempel kan vi ikke alltid regne med at hjemmehjelper er tilkoplet nett hele tiden. I vår satsing på denne sektoren ser vi at dette gjelder for flere grupper, sier Berg-Johansen.

Han poengterer også at selv om han gjerne promoterer egne bedriftsløsninger, så er det også et poeng å ikke lage løsninger som ekskluderer andre, eller som ikke kan kople seg til andre løsninger hos kundene.

Vanlige app-butikker holder

Når det kommer til distribusjon, har Visma tro på de vanlige app-butikkene.

- App Store eller Google Play er fantastiske distribusjonskanaler, kjente og velfungerende for brukerne. Det er riktignok masse krevende rutiner og papirarbeid som må på plass første gangen, spesielt hos Apple App Store. Men er det gjort en gang, er det enkelt videre. Hos Google er det til gjengjeld veldig enkelt, nesten for enkelt, sier Berg-Johansen.

Denne flerkanalstrategien mener han har mye for seg. Selskapet følger med på hva Windows gjør med sin Marketplace, der blant annet en egen bedriftsintern app-butikk i butikken skal være mulig. Han forteller også at det foreløpig ikke har vært noen kunder som har etterlyst en egen, bedriftsintern app-butikkløsning.

- Et poeng med intern løsning er mer kontroll og sikkerhet. For oss er det tilstrekkelig at en app i seg selv ikke gir noen tilgang eller annen informasjon. Det trengs brukernavn og passord, autentiseringer og roller i en katalogtjeneste for å få noe nytte av app-en, sier Berg-Johansen.

Mobilitet gir kundeinvolvering

App-behovet til kundene drives av ønsket om å få tilgang til og foreta raske registreringer av oppgaver, ordre, endringer, notater og rene loggføringer på farten. Poenget er å unngå å bruke tid på kontoret for småting. App-ene må være enkle og gjennomtenkte, og kunne tas i bruk uten å lese side etter side med bruksanvisning.

Dette forandre forholdet til it-bruk, og forventingene. En av de mest spennende sidene for bedriftene med denne type mobilitet, er at de gir mulighet til å involvere kunder og brukere på en ny måte. For Visma innebærer det både aktiv bruk av sosiale medier som Facebook og Twitter for å få en dialog om nye ideer og funksjoner. De virkelig engasjerte kundene er med i et lukket Visma Community.

- Ideer og funksjoner utvikles og testes fortløpende i dette forumet. Målet vårt er å få til så hyppige oppdateringer som hver fjortende dag. Utvikling av nye løsninger kommer nærmere kundene, og til utviklerne som får umiddelbar respons og ser resultatene av utviklerjobben i løpet av kort tid, poengterer Berg-Johansen.

Fortsatt er det hovedslipp av enkelte av løsningene hos Visma. Det gjelder de løsninger som skal håndtere oppgaver der det gjelder reguleringer, lover og regler fra visse datoer.