TEST: Microsoft Sculpt Mobile Keyboard - Ergonomi i miniformat?

Microsoft ønsker å tilby et alternativ til rette og uergonomiske nettbrettastaturer.

Publisert Sist oppdatert

Nettbrett kan være kjekke greier. De er lettere og enklere å ha med seg på reise enn en bærbar pc, og de har gjerne langt bedre batteritid. Med de rette appene på plass kan de til og med gjøre en del av de samme oppgavene som en pc.

Det er imidlertid en ting som fungerer langt dårligere på et nettbrett enn på en pc, nemlig det å skrive noe utover korte meldinger eller e-poster. Uansett hvor mye jobb produsentene legger i det, blir det aldri like behagelig, raskt eller ergonomisk å taste i vei på skjermen, som det gjør med et tastatur.

Vi har tidligere testet små og nette nettbrettastaturer fra blant annet Logitech og Microsoft. Det er sistnevnte som har sendt oss et tastatur til test denne gangen, i form av et tastatur som både skal være lett å ha med seg i veska, og som skal være litt mer ergonomisk enn små tastaturer flest.

Ergonomisk?

For ikke lenge siden testet vi Microsoft Sculpt Comfort Desktop, en pakkeløsning med mus og tastatur. Mens musen var en liten og ganske uspennende sak, var tastaturet noe litt mer for seg. Med bue, bølger og føtter i forkant, skal tastaturet være bedre for helsa enn et vanlig, rett tastatur. Microsoft Sculpt Mobile Keyboard er en slags miniversjon av dette tastaturet. Spørsmålet er hvor mye det hjelper med buet design når tastaturet uansett er lite og flatt.

Sculpt Mobile har en tasteflate som er nesten like stor som på et vanlig tastatur, men den buede formen gjør at det likevel føles litt trangt. For å kunne krympe størrelsen har Microsoft valgt å sløyfe talltastaturet på høyre side. De har også gjort tastaturet omtrent like flatt som en pannekake, og det er ingen føtter eller tilsvarende for å endre høyden i for- eller bakkant.

Som på stadig flere Microsoft-tastaturer de siste årene, har man plassert knappene for ymse Windows-funksjoner på F-tastene, og gitt dem forrang. For noen kan det kanskje være greit, men om du er vant til å bruke F-tastene i hverdagen, kan det fort bli litt slitsomt.

Hvor ble det av F-tastene?

På Sculpt Comfort hadde selskapet løst problemet ved hjelp av en liten bryter som lot deg velge om du ville ha Windows-funksjoner eller F-taster aktivert, og så bruke Fn-tasten til motsatt. Alle tastene med direkte kobling til en Windows-funksjon, tyder for øvrig på at dette tastaturet i all hovedsak er tiltenkt Windows-nettbrett, selv om det så klart er mulig å koble det til andre nettbrett også.

Tastaturet er utstyrt med relativt flate taster, omtrent som på en bærbar pc. Til tross for den lave høyden, er tastevandringen passelig lang. Også tasteresponsen er ganske behagelig, men kunne kanskje vært en anelse strammere.

Vi liker at Microsoft denne gangen har sløyfet dongel, og heller gått for Bluetooth. Det var noe som irriterte oss litt med Sculpt Comfort, hvor det fulgte med nok en dongel vi kunne miste. Som normalt er tilkobling raskt og enkelt unnagjort.

Konklusjon

Vi likte godt Microsoft Sculpt Comfort da vi testet, rent bortsett fra at det trengte en dongel for å få kontakt med pc-en. Sculpt Mobile er en miniversjon av dette tastaturet, noe som i utgangspunktet burde love godt når det gjelder komfort og ergonomi.

I realiteten fungerer det ikke helt slik. Sculpt Comfort er litt for lavt, litt for trangt og litt for flatt til at den buede designen gjør den helt store forskjellen. Det er likevel hakket bedre enn en del andre nettbrettastaturer, som er enda mindre og trangere. Og nettopp det er både en fordel og en ulempe. For Sculpt Comfort er akkurat for lite til at det blir skikkelig behagelig, og litt for stort til at det er like greit å ha med seg i veska. Det er rett og slett hverken fugl eller fisk.

Er du på jakt etter noe som er lett å få med i veska, som er lett å koble til, og som er passe behagelig å skrive på, kan Microsofts alternativ fra i fjor, Wedge Mobile Keyboard, være et vel så greit valg. Da får du med en hendig støtte til nettbrettet i samme slengen. Kjekt for dem som har en annet Windows-nettbrett enn Surface.

 

ERGONOMI: Tanken er at den buede designen skal gjøre Sculpt Mobile mer ergonomisk enn mobile tastaturer flest. I praksis fungerer det bare sånn halvveis.