TRÅDLØST: Når alle ting vi omgir oss med skal kobles sammen i Tingenes Internett, blir det mest sannsynlig ved hjelp av trådløs kommunikasjon.

Tingenes Internett handler om lav energi

Intel, Nokia og Ericsson satser på NB-LTE, mens andre tenker dedikerte trådløse nettverk.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke lanserte Intel, Nokia og Ericsson et samarbeid omkring kommunikasjonsbehovene som Tingenes Internett (IoT – Internet of Things) fører med seg. Disse tre tungvekterne skal samarbeide om å utvikle og kommersialisere mobildatavarianten  NB-LTE  (Narrow Band - Long Term Evolution) med sikte på å begynne å levere produkter i løpet av 2016.

Samtidig har for eksempel leverandøren Ingenu nylig kunngjort at de skal bygge et landsdekkende trådløst lavenergi nettverk over hele USA for å dekke behovet til IoT-enhetene som begynner å komme.

Lavenergi trådløs kommunikasjon virker å være den mest farbare veien for IoT, når verdens strømmålere, gatelys, vann- og avløpssystemer og annen infrastruktur skal kobles opp. Tanken er at kostnadene skal senkes, slik at utbredelsen av IoT skal øke.

NB-LTE

Teknikken som Intel, Nokia og Ericsson satser på, er en variant av LTE, teknikken som ofte omtales som «4G» når vi tenker på mobilkommunikasjon. I motsetning til LTE, handler NB-LTE om ganske små datamengder. Fordelen er at operatøren bruker bare en svært liten del av den tilgjengelige båndbredden sin for å sette opp kommunikasjon over NB-LTE, og enheten i den andre enden trenger ikke å bruke mye energi for å kommunisere.

Kongstanken til de tre partnerne, er at Intel skal utvikle og produsere brikkesett for IoT-enhetene som skal kommunisere NB-LTE, mens Nokia og Ericsson skal oppdatere sine eksisterende nettverksprodukter til å støtte denne standarden. Dermed vil mobiloperatører som bruker utstyr fra disse leverandørene kunne tilby NB-LTE-kommunikasjon for IoT-anvendelser.

Dedikerte nettverk

Intel, Nokia og Ericsson er ikke alene om å tenke lavenergi trådløs kommunikasjon for IoT. Det amerikanske selskapet Ingenu har kunngjort at de kommer til å bygge ut et dedikert nettverk for IoT over hele USA de neste to årene.

Ingenu påberoper seg lenger batterilevetid for de tilkoblete enhetene enn noen andre teknologier. Deres delvis proprietære teknikk tillater også toveis kommunikasjon, sa selskapets toppsjef John Horn til våre kolleger i Computerworld.com.

Selskapets teknologi benytter seg av ulisensiert radiospektrum, og kommunikasjonen vil gi opptil 600 kbit/s nedstrøms og opptil 100 kbit/s opp. Delvis takket være selskapets patenterte teknologi, vil ett eneste radiotårn kunne dekke opp mot 520 kvadratkilometer. Dette vil gi en raskere og billigere utbygging, i forhold til tradisjonelle mobilnettverk, sa Horn.

Flere om beinet

Dette er bare to eksempler på teknologier som lanseres for å understøtte kommunikasjonen i IoT. I tillegg jobber Huawei med et system som kalles Cellular IoT, LoRa-alliansen er en industrigruppe om promoterer en teknologi som ikke er basert på LTE, men som enkelte operatører likevel har valgt, og oppstartsselskapet Sigfox har bygd ut et lavenergi trådløst system i Frankrike, og sikter seg nå inn på USA.

Det gjenstår å se hvilken teknologi som endelig vinner fram, og om det blir de tradisjonelle mobiloperatørene eller nyoppstartete spesialister som står igjen som seierherre i kampen om nettverkene som knytter sammen IoT.