HVITVASKING: EU vil regulere kryptohandel slik at det blir vanskeligere med ulovlige transaksjoner. (Foto: Unsplash)

EU vil stanse anonym kryptohandel

EU har stemt over strengere regulering av kryptovaluta.

Kunngjøringen kom fra Committee on Economic and Monetary Affairs, ECON, og Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs, LIBE, på fredag 1.april.

I følge ECON og LIBE er dette del av EUs nye anti-hvitvaskingspakke. Kryptovaluta skal kunne spores på samme måte som tradisjonelle pengeoverføringer. Det er en mangel på regler for sporing av kryptotransaksjoner.

I en votering over utkastet til den nye loven stemte 93 medlemmer av ECON og LIBE for, 14 mot og 14 avholdende. Det er dermed enighet om at alle transaksjoner av kryptoverdier må inneholde informasjon om opphav og eier, som skal være tilgjengelig for myndigheter. EU vil også at disse reglene skal gjelde for det som kalles unhosted wallets, altså en krypto-lommebok med privat eier.

Målet er ifølge ECON og LIBE at kryptotransaksjoner kan spores og at mistenkelige transaksjoner kan stoppes. Ernest Urtasun i ECON uttaler at ulovlige transaksjoner av kryptoverdier har gått ubemerket hen i store deler av både Europa og verden, som gjør at de er godt egnet for å sikre anonymitet. Det er et smutthull som EU vil adressere med den nye loven.

Det er forventet at EUs parlament stemmer over forslaget i løpet av april.