FAMLER I BLINDE? Målet er å få på plass et regelverk for blant annet bruken av AI-systemer som ChatGPT. Forhandlingene foregår bak lukkede dører. Planen var først å ha pressekonferanse om retningslinjene torsdag, men denne ble utsatt. (Foto: Unsplash)

EU strever med å enes om banebrytende AI-regler

EU-parlamentarikere og EU-landene forhandlet torsdag på overtid om et nytt regelverk for kunstig intelligens (AI) i unionen, men kastet til slutt inn håndkleet.

Målet er å få på plass det som ventes å bli et banebrytende regelverk for blant annet bruken av AI-systemer som tekstroboten ChatGPT.

Forhandlingene foregår bak lukkede dører. Planen var først å ha pressekonferanse om retningslinjene torsdag, men denne ble utsatt.

Senere, etter å ha forhandlet i nesten et døgn, kunngjorde EUs industrisjef Thierry Breton at samtalene rundes av. De gjenopptas fredag.

– Det er gjort stor framgang de siste 22 timene om AI-reglene. Vi gjenopptar arbeidet i EU-parlamentet og EU-rådet i morgen klokka 9, skriver Breton på X.

Ødelagt kaffemaskin

En ikke navngitt kilde sa til Reuters at forhandlerne tidlig torsdag morgen ble enige om regulering av såkalt generative AI-verktøy, altså AI som kan generere nytt innhold, eksempelvis ChatGPT.

Men da gjensto fortsatt flere sentrale spørsmål, blant dem bruk av AI til ansiktsgjenkjenning, i politiets arbeid samt kildekodetilgang.

Kildene har oppgitt at det pågår intense diskusjoner, og at deltakerne har vært frustrerte som følge av en ødelagt kaffemaskin.

Kan danne veikart

EUs medlemsland og EU-parlamentet har forsøkt å bli enige om detaljene i et forslag som ble lagt fram av EU-kommisjonen for to år siden, men de har slitt med å holde tritt med den svært raske utviklingen innen feltet. Det gjør det også vanskelig å oppnå enighet.

De nye reguleringene kan komme til å danne et utgangspunkt for andre land som ønsker å lage egne regler for kunstig intelligens.

EU-reglene er ventet å være et alternativ til USAs liberale holdning og Kinas midlertidige regler.

(©NTB)