FEM-GANGEREN: Bruken av mobildata på reise i EU/EØS vokste kraftig da roamingavgiftene ble avskaffet av EU. (Foto: Natureaddict/Pixabay)
FEM-GANGEREN: Bruken av mobildata på reise i EU/EØS vokste kraftig da roamingavgiftene ble avskaffet av EU. (Foto: Natureaddict/Pixabay)

Dataroaming eksploderte i EU/EØS

Da EU avskaffet roamingavgiftene på mobildata i 2017 økte bruken dramatisk. I kvartalet etter at loven var innført ble trafikken femdoblet, viser en undersøkelse fra EU-kommisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Den 15 juni 2017 trådte EUs regelverk «Roam-Like-At-Home» (RLAH) i kraft i både EU og EØS. Denne loven forhindret mobiloperatørene å øke trafikkprisene, av og til kraftig, når en mobilabonnent bruker mobiltjenester i et annet land.

Nå viser en ny rapport fra EU-kommisjonen at dataforbruket hos reisende innenfor EU/EØS-området har økt kraftig etter at roamingavgiftene ble avskaffet.

435 prosent økning

Tallene i rapporten viser at sommeren 2017 var trafikkmengden 5,35 ganger høyere enn samme periode året før. Dette er en øking på formidable 435 prosent. I de to neste kvartalene holdt forholdet seg omtrent på det samme nivået.

I fjerde kvartal 2017 var trafikkmengden på 61,85 millioner Gigabytes (GB), mot 12,56 millioner GB i fjerde kvartal 2016. I første kvartal i år økte datamengden til 70,34 millioner GB, mot 14,14 millioner GB året før. Dette er altså en økning på tett oppunder fem-gangeren.

Dobling av telefoni

Rapporten viser også en dobling i antall telefonoppringninger fra reisende i EU/EØS etter datoen da loven trådte i kraft.

Våre kolleger i Computerworld Danmark viser også til en undersøkelse fra Eurobarometer der vi kan se at i dag bruker 35 prosent av de reisende i EU/EØS nettet like mye når de roamer på reise som når de er hjemme. Samtidig har andelen innbygger som aldri bruker mobildata på reise falt fra 42 prosent til 19 prosent.

Hele rapporten fra EU-kommisjonen finner du her.