ADVARER: EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, advarer igjen Twitter om at selskapet må holde seg innenfor EU-regler som skal bekjempe løgner og hat i sosiale medier. (Unsplash)

EU: Twitter må rette seg etter loven – eller risikere bøter eller stengning

EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, advarer igjen Twitter om at selskapet må holde seg innenfor EUs regelverk.

Publisert

I intervjuer med franske og tyske aviser sier Breton at selskapet risikerer bøter og andre tiltak.

– Det er helt klart at hvis Twitter ikke retter seg etter disse reglene, kan vi ilegge bøter. Og hvis regelbruddene fortsetter, kan vi stenge plattformen i Europa, sier kommissæren.

– Vi følger svært nøye med på det som skjer på Twitter etter at Elon Musk tok over, fortsetter Breton.

Han sier det skal være enda et møte mellom ham og Musk før jul. De to snakket sist sammen på onsdag.

EUs regelverk for digitale markedsplasser og tjenester har effektive verktøy for å stanse spredning av løgner og hat, ifølge kommissæren.

Frankrikes president Emmanuel Macron møtte Musk fredag under et besøk i New Orleans i USA. Etterpå skrev han i en Twitter-melding at de to hadde en «tydelig og ærlig» samtale.

Uttrykker bekymring

Twitter må bestrebe seg på å få på plass klare brukervilkår, betydelig styrking av innholdsmoderering og beskyttelse av ytringsfrihet for å kunne overholde europeisk regulering, skriver Macron.

Han ga uttrykk for bekymring for selskapets moderering av innhold. Samtidig skriver han at Musk forsikret at Twitter fortsatt skal delta i initiativet Christchurch Call.

Det ble igangsatt etter terroraksjonen på New Zealand i 2019. Formålet er å bekjempe innhold knyttet til terrorisme og ekstremisme på internett.

Siden Musk tok over som eier og sjef for Twitter, har han gjennomført store kutt i staben. En rekke personer som tidligere var stengt ute av tjenesten av forskjellige årsaker, har også fått tilgangen tilbake.

Musk mener at selskapet tidligere har vært for strengt med tanke på hva som tillates av ytringer.