KJØPT OPP: Fedem i Trondheim kjøpes av SAP for å bli en del av gigantens satsing på Tingens Internett. Foto: NTNU pressefoto

SAP kjøper norsk smart data-selskap

Etter et års samtaler er Fedem i Trondheim på vei ut i verden som en del av SAP.

Publisert Sist oppdatert

Trondheimsselskapet Fedem har spesialisert seg på programvare innen området konstruksjon og analyse. De har drøyt 20 ansatte i Trondheim og Oslo.

SAP kjøper opp selskapet og sier i en pressemelding at dette er et strategisk opp kjøp for deres satsing på Tingenes internett som forretningsområde.

- Fedem trenger tilgang på kapital og et stort selskap med et internasjonalt nettverk for å vokse videre. Tilgang til kompetanse fra verdens tredje største programvareselskap spiller også en rolle, forteller administrerende direktør Arnulf Hagen til Computerworld.

- Vi snakket først med SAP i 2014, men samtalene førte ikke til noe. Så kom oljekrisa og vi endret orientering. Når vi tok kontakt igjen i fjor vår, hadde både vi og SAP kommet så langt at samtalene i retning av oppkjøp kom i gang, sier Hagen.

Finne nye sammenhenger

Hagen og Fedem er orientert mot at Tingenes internett ikke må dreie seg om å finne åpenbare sammenhenger, men akseptere at det finnes fysiske lover som ikke endrer seg selv om man får store mengder data. Men legge på smart programvare som kan analysere data for å finne nye sammenhenger.

- Dersom man bare bruker billig datakraft og sløser med den bare for å finne sammenhenger som allerede er kjent gjennom enkel observasjon og kjente fysiske lover er man bare lat. Målet med Tingenes internett er å bruke billig maskinvare og prosessering, kople dem sammen og hente ut data som smart programvare kan analysere i sanntid og finne nye sammenhenger, sier Hagen.

Han understreker at dette også innebærer å bruke dette til å predikere hva som kan eller kommer til å skje, og forberede seg på tiltak.

- Dersom en konstruksjon utsettes for en viss type belastning, kan sensorer i sanntid levere data som kan brukes til å analysere hva som skjer med materialene og konstruksjonen. Siden det er kjent hva de tåler, kan smart programvare fortelle hva og når noe må gjøres, forklarer Hagen.

Får en plass i toppen

Tyske SAP er verdens tredje største programvareselskap med røtter i styringsprogramvare for store virksomheter (ERP). Hagen er ikke redd for å forsvinne.

- Jeg har blitt mer og mer kjent med SAP og var i utgangpunktet litt skeptisk til at alt skulle være likt under én selskapsparaply. Men SAP er opptatt av at det ikke skal være bare én SAP-kultur, men at det skal være rom for forskjeller i det internasjonale selskapet.

Hagen får plass i ledergruppen til forretningsområdet «Digital assets and Internet of Things» i Tyskland.

- Jeg har erfaring med å bli kjøpt opp fra før, og var ganske klar i innledende forhandlinger på at jeg ikke ville la meg rulles over og bli oppslukt av et stort system. Det ville jeg ikke vært med på, forteller Hagen.

Selskapet proNavis som han startet i 2002 bli i sin tid kjøpt opp og senere fusjonert med DNV. I tillegg til direktørrollen i Fedem er han også professor II og foreleser ved institutt for marinteknikk ved NTNU.

Ambisiøs satsing

Hos SAP i Norge er ambisjonene for oppkjøpet klare.

– Vi skal integrere ingeniørvitenskap, fysikk og matematikk med digital ekspertise. Målet er å utvikle en skybasert løsning som overvåker fysiske installasjoner i sanntid, sier norgessjef i SAP, Stefano Holguin.