KONTROLL: – Fremover vil man nok i større grad forsøke å ta kontroll med lønnsomhet, effektivitet og bærekraft, sier Andy Stevens, Norgessjef i VMware. (Foto: Lauren Kallen/WeWork)
KONTROLL: – Fremover vil man nok i større grad forsøke å ta kontroll med lønnsomhet, effektivitet og bærekraft, sier Andy Stevens, Norgessjef i VMware. (Foto: Lauren Kallen/WeWork)

Krav om lønnsomhet i skyen gir ny utfordring

Nå er det lønnsomhet i skyen som gjelder, og stadig flere bedriftsledere er nå mer opptatt av enn det tekniske, som «Cloud First» og skalerbarhet. Da oppstår en helt ny utfordring som hindrer innovasjon.

– Bedrifter ønsker å få mer igjen for investeringene sine, men det er vanskelig å finne de rette folkene og den riktige kompetansen når konkurransen er såpass tøff som den er, sier Andy Stevens, Norgessjef i VMware.

– I mange år har virksomheter hatt en “cloud first”-strategi, hvor hastighet og skalerbarhet har vært de viktigste prioriteringene. Fremover vil man nok i større grad forsøke å ta kontroll med lønnsomhet, effektivitet og bærekraft, legger han til.

Vanskeligere å finne

Ettersom flere blir oppmerksomme på begrepet FinOps (Financial Operations) og etterspørselen etter ansatte med kunnskap om hvordan man optimaliserer skyressurser øker, blir det stadig vanskeligere å finne og beholde slike talenter.

I en undersøkelse gjennomført av VMware mener ni av 10 selskaper at FinOps er avgjørende for å lykkes med skyinnovasjon.

Selv om undersøkelsen er gjennomført utenfor Norge, mener Stevens den også gjelder for norske selskaper.

– Virksomheter over hele Europa ser etter personell som kombinerer økonomisk innsikt med tekniske ferdigheter. Hele 85 prosent av dem søker aktivt etter “FinOps”-eksperter som kan hjelpe dem med å hente ut en større verdi fra skyinvesteringene sine, skriver VMware i en pressemelding.

Må endre fokus

Undersøkelsen VMware har gjennomført er foretatt blant bedriftsledere i Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia og Nederland. Og altså 90 prosent av dem mener at en kombinasjon av kostnadsoptimalisering og teknisk kunnskap er avgjørende for å lykkes med skyinvesteringer.

Dette både påvirker hvordan selskaper rekrutterer ansatte og hvordan IT-avdelingene opererer.

– Nesten like mange, 88 prosent, mener at IT-avdelingene må endre fokus. Det er ikke lenger tilstrekkelig å rekruttere basert på tradisjonelle skykompetanser som DevOps. Bedrifter må også inkludere FinOps-kompetanse, som innebærer analytiske og økonomiske ferdigheter. Målet er å forbedre kvaliteten og øke verdien av skytjenestene for virksomheten, skriver de i pressemeldingen.

Hindrer innovasjon

Til tross for disse intensjonene, har mange selskaper ikke lyktes, mener VMware, og peker på at undersøkelsen viser at 64 prosent av selskapene ikke har klart å rekruttere den nødvendige kompetansen for å kontrollere kostnader og akselerere innovasjon.

– Hele 71 prosent svarer at mangelen på erfarne medarbeidere hindrer innovasjonen i skyprosjektene deres, skriver de.

Undersøkelsen ble gjennomført av det internasjonale markedsundersøkelsesbyrået Coleman Parkes mellom 3. og 7. juli 2023 på vegne av VMware. 100 europeiske bedriftsledere fra store organisasjoner i Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Spania, Italia og Nederland innen sektorene detaljhandel, produksjon, finansielle tjenester og helsetjenester deltok i undersøkelsen.