WINDOWS SOM TJENESTE: Windows as a Service forventes med Windows 10, men det er fortsatt uklart hvordan det vil fungere i praksis. (Foto: IDGNS)
WINDOWS SOM TJENESTE: Windows as a Service forventes med Windows 10, men det er fortsatt uklart hvordan det vil fungere i praksis. (Foto: IDGNS)

Windows som en tjeneste

Microsoft har avslørt flere detaljer om lisensiering av Windows 10. Oppdateringer leveres på kundetype og enhetens levetid, som estimeres til to til fire år. Resultatet er "Windows-as-a-service".

Som kjent har Microsoft sagt at Windows 10 skal bli den siste versjonen av Windows, og at det heretter vil bli løpende oppdateringer i steden for nye versjoner. Hvordan selskapet skal opprettholde inntekt på operativsystem har ikke vært helt tydelig, men en abonnent-ordning har vært antatt.

Levetid på mellom to og fire år

I en Powerpoint-presentasjon for investorer legger Microsoft frem planer for Windows 10, og forklarer hvordan inntektutsettelse baseres på enhetens (pc, brett og mobil) estimerte levetid, på mellom to til fire år. Informasjonen kommer nesten nøyaktig en måned etter forrige oppdatering på temaet.

Levetiden, og dermed support på Windows 10, bestemmes på sin side  av kundetype. Detaljert informasjon om hvordan dette bestemmes og vil fungere i praksis er foreløpig ikke klart, ifølge Computerworld USA.

Microsoft har forøvrig ikke lagt skjul på at gratis oppdatering og oppgradering av Windows 10 skal baseres på de forskjellige enhetenes forventede levetid. Dette ble først kjent i januar i år.

Gratis smakebit

Windows 10 tilbys som gratis oppgradering for de fleste Windows 7 og 8.1-brukere i ett år etter Windows lansering 29. juli i år. Tilbudet gjelder naturlig nok ikke enkelte bedriftsversjoner.

Både gratis oppgradering til Windows 10 og oppdateringer som følger er viktige for Microsofts planer om å gjøre om operativsystemet til en tjeneste som brukerne skal abonnere på - Windows as a Service, som selskapet selv skriver i den nevnte investor-presentasjonen.

Avgjøres av Windows-versjon

Støtten av Windows 10 avgjøres av enhetens levetid, som igjen i hovedsak bestemmes av kundetype, og ikke hva slags enhet det er snakk om, som tidligere antatt. 

For eksempel kan kundetype bestemmes av hvilken Windows-versjon som brukes, slik at inkludert oppdatering og oppgradering av Windows 10 Home kan være kortere enn Windows 10 Pro. Dette er fortsatt uklart.

Hva som skjer når enhetens estimerte levetid går ut er heller ikke avklart, men det er en mulighet for fortsatt støtte, mot et gebyr eller eller abonnement. Det kan se ut til at den store utfordringen for Windows 10 blir å forklare støttetid uten versjonsnummerering.

Detaljert informasjon om hvordan dette vil fungere i praksis vil sannsynligvis slippes like før eller ved lanseringen i slutten av juli, spesielt fordi bedriftskunder (men også forbrukere) må få vite hva de går til før de slår til på tilbudet om gratis oppgradering til Windows 10.