KLIKK: Snapchat nådde sin trafikktopp i påska klokka 1600. Foto: Phillip Kofler/Pixabay

Video vant på vidda

Youtube var vinneren hos Telenor i påska. Datatrafikk var den andre store vinneren.

Påskeferie eller bare et avbrekk, norske mobilbrukere foretrekker å ha oppmerksomheten vekk fra å glane på fjell og vidde. Youtube, Facebook, Instagram og Snapchat med Netflix hakk i hæl sto for nær halvparten av mobiltrafikken i mobilnettet.

Youtube aleine sto for 14,1 prosent av trafikken, mens Facebook tok 11,8 prosent.

At mobilen er like sentral som Kvikk lunsj og slikt noe i påska vises også i trafikkmengden: Trafikktoppen i mobildatanettet var 66 prosent over fjorårets tall.

Dette skjedde om kvelden langfredag, da Youtube, Netflix, Facebook og Instagram nådde trafikktoppen samtidig. Dette var også samme tidspunkt trafikktoppen ble nådd i fjorårets påske.

Øyeblikkene var likevel viktigst tidligere på dagen: Snapchat nådde sin trafikktopp i påska klokka 1600.

– Langfredag kveld er nok et tidspunkt der påskeroen har senket seg over hele landet. Da finner nordmenn gjerne fram mobiler og nettbrett for å se favorittserien eller dele fra ferien i sosiale medier, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobil i Telenor Norge.

Trafikken målt mot uka før påske var femti prosent høyere.

Nederst på ti på topp var Twitter, med 0,2 prosent. At den digitale kvitringen er lavere i påska må ikke tas som et solnedgangstegn for tjenesten, ifølge Moen.

- Twitter brukes flittig blant nordmenn, men havner ikke så høyt på lista fordi appen ikke krever like mye mobildata som for eksempel Youtube og Facebook. Vi antar også at debatten og meningsutvekslingen, som gjerne kjennetegner Twitter, tar seg en pust i bakken i påsken.

Dybdemålingen av trafikken ble foretatt i uke 15 fram til og med 1. påskedag.

Bruken av apper henger stort sett sammen med installert base for topptjenestene. Youtube er fortsatt største nettjeneste med sine nær 3,6 millioner brukere i Norge, og med en økende bruksfrekvens, ifølge Ipsos-MMI.

Avviket er forholdet mellom Snapchat og Instagram. 2,2 millioner norske brukere er i Snapchat-folden, mens 1,8 millioner er hos Instagram. Instagram er likevel mest populær i påska.