TEST: Zyxel DMA-1100P - Dum og deilig
Zyxel DMA-1100P er en rålekker medielink. Dessverre har den noen leie svakheter.
Ønsker du å få spilt av mp3-filer, bilder og video i stua, er det en medielink du trenger. Som vi så i vår store test av medielinker for snart et år siden, har medielinkene en del fellestrekk: De er gjerne stygge og har enda styggere fjernkontroller (eksempel: Netgear). De mangler ofte mange av de populære video-, bilde- og lydformatene (eksempel: Apple) og de er ustabile, men blir bedre – bare du får inn ny firmware, som kommer i atter en ny versjon neste måned (eksempel: Zensonic/Ziova). Men vi liker konseptet, for mediesenter-pc-en bråker, den trenger antivirus og systemoppdateringer, stadig nye programversjoner, og den krever stadig mus og tastatur.
Lekkert ytre
Kan Zyxel DMA-1100P være et alternativ? Den ser i alle fall bra ut. Utseendemessig er DMA-1100P en av de peneste medielinkene på markedet. Den kan godt stå synlig i stua, og den er ikke dypere enn at den får plass nesten hvor som helst. Den kan også henges opp på veggen. På tilkoblingssiden finner vi hdmi (støtter 1080i, ikke 1080p), analog lyd (2xRCA), S/PDIF digital lyd, kompositt video, usb og Ethernet. Det er kurant nok. Usb-porten lar deg spille av video rett fra usb-minne, for eksempel. Det er et pluss. Det mest irriterende med designet er at her er det fullt av lys. Når du spiller av en video, blinker det kontinuerlig både blått og grønt. Det svært distraherende. Fjernkontrollen er blant de bedre både kvalitetsmessig og i forhold til navigering.
Denne modellen har som nevnt innebygd Homeplug, altså Ethernet via stikkontakten, og er så vidt oss bekjent den eneste enheten som kan by på dette. En kjempefordel, synes vi. Dermed slipper du å suge ressursene ut av trådløsnettet når du kjører hd-video. Stabilt er det også. Men det er et problem, og det er at ytelsen du får ut av strømnettet varierer voldsomt fra hus til hus. I stua slet vi med å få nok ytelse, og oppdaget da til vår store skuffelse at DMA-1100P ikke støtter wlan. Skal du ha det, må du gå for DMA-1000W, men den har ikke Homeplug. En kombinasjon av Homeplug og wlan hadde absolutt vært å foretrekke.
Kun kabel for analog lyd og komposittkabel følger med. Hdmi-kabel burde vært inkludert. Komposittsignalet er elendig.
Brukergrensesnitt
De ulike medielinkene har nokså forskjellige brukergrensesnitt. Noen ser ganske heslige ut og er lite brukervennlige og funksjonelle. I andre enden briljerer Apple TV. DMA-1100P utmerker seg positivt med fint design, oversiktlige menyer og grei funksjonalitet. Fra hovedmenyen velger du musikk, video, bilder, innstillinger, usb eller server. Klikker du video, musikk eller bilder samler den all video eller musikk eller bilder fra alle servere og usb i en felles oversikt. Det blir litt tregt, og nokså ubrukelig. Da finner du for eksempel alle film- og albumcoverne dine igjen i bildeoversikten. Det beste er å velge server eller usb først. DMA-1100P kan ikke søke opp filserverne på lokalnettverket, men baserer seg heller utelukkende på uPnPAV/DLNA-standardene.
Det følger med medieserverprogramvare for Windows-pc-er. Den heter Dixim Media Server, og er ikke spesielt god. Vi testet DMA-1100P med både denne, gratisserveren TVersity, Microsofts gratisvariant Windows Media Connect og Twonky Media. De ulike medieserverne gir litt ulike navigeringsmuligheter, indekserer forskjellig og krever mer eller mindre av pc-er som kjører medieserveren. Noen – blant annet Windows Media Connect – kan transkode filer til formater som støttes. Det er imidlertid slett ikke alltid dette fungerer i praksis. Twonky Media-serveren har noen fordeler. Den støtter for eksempel nøkkelord i bildene.
En stor svakhet er manglende søkemuligheter. DMA-1100P kan kun tilby en håpløs og upålitelig filtrering av informasjon. Dette er derfor ikke et produkt som egner seg for å finne frem i musikksamlingen.
Musikk, bilder, tjenester
DMA-1100P gjør en grei jobb med å vise bilder. Den kan kjøre lysbildefremvisning med musikk fra favorittspillelister som du setter opp. Lysbildeshowene har enkle overganger med uttoning og inntoning til sort eller hvitt. Formatstøtten er bra, med tiff og png inkludert. DMA-1100P har grei støtte for lydformater, med AAC og Ogg Vorbis inkludert. Se under for liste over formater som støttes. Musikkmenyene ser helt greie ut og det er støtte for albumcover. Men på grunn av vanskelig navigering i musikkbiblioteket er DMA-1100P uansett ubrukelig til jobben som husets nye musikksenter.
Vi savner internettjenester, som eksempelvis vær, nettradio, Youtube, Flickr og så videre.
Svak på video
For de fleste er det videoavspillingsegenskapene som er mest sentral i en medielink. Og her feiler dessverre DMA-1100P. Formatstøtten er rett og slett for smal. På papiret støttes MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, Xvid, DivX, WMV og AVI. Her mangler H.264, Matroska (MKV) og ISO/DVD. Når filene fungerte var kvaliteten upåklagelig, med god lyd og flott bilde. Men vi opplevde ofte at den slet med HD-materiale, med hakkete lyd eller bilde som resultat. Om dette blir bedre noen gang, kommer litt an på om Zyxel satser på firmwareoppdateringer. Vi fikk melding i menyen om at en oppdatering var tilgjengelig. Den kunne lastes direkte ned til medielinken over nettet, eller den kunne lastes ned fra pc og lagres på usb-minne. Vi fikk konsekvent feilmelding da vi forsøkte firmwareoppdatering direkte, og det fantes ingen firmware å laste ned fra Zyxels nettsted.
Satser på Homeplug AV
Zyxel har omfavnet Homeplug-standarden. Fordelen med Homeplug er at du kan sende store datamengder stabilt uten å fylle opp trådløsnettet.
Dagens versjon av Homeplug-standarden, Homeplug AV, har en teoretisk ytelse på 200 Mbps, men ytelsen varierer ekstremt fra hus til hus og fra rom til rom. To stikk ved siden av hverandre gir normalt meget høy hastighet, mens ulike kurser drar ned hastigheten. Homeplug i en medielink sparer deg for en kabel, sammenlignet med LAN. Foruten medielinken DMA-1100P, har Zyxel bygd inn Homeplug i ruteren NBG-318S. I tillegg leverer de tre typer Ethernet-adaptere med Homeplug, en fireports svitsj og en wlan-adapter, som gjør at du kan kombinere wlan med Homeplug. Les mer om Zyxels Homeplug-satsning her. Du kan lese vår test av Popcorn Hour A-100 her .
Konklusjon
Pluss i boka for lekkert ytre og god brukervennlighet. Men enheten er skuffende svak på musikk og video. Når neste generasjon skal utvikles, bør Zyxel kombinere wlan og Homeplug, få manglende populære formater på plass, legge opp søk og lage et litt tøffere brukergrensesnitt, fjerne irriterende lysblinking, øke til 1080p og legge ved en hdmi-kabel.
Er det fotofremviser og musikksenter du ønsker deg, kjøp Apple TV. Er det avspilling av ulike videofiler på hdtv-en som er viktigst for deg, bør du kjøpe Popcorn Hour A-100 til omtrent samme pris, eller eventuelt storebror Popcorn Hour A-110, som koster cirka 2 600 kroner.