Ekstrem-kompakt godt mottatt

Canon høster lovord for sitt nye PowerShot G1 X.

Publisert Sist oppdatert

«Ekstremt lovende» og «solid» er blant førsteinntrykkene om Canon PowerShot G1 X som er blitt rapportert fra CES-messen i USA fra journalister i foto- og datapressen.

Det samme inntrykket sitter PC World med etter det første møtet med det nye kameraet hjemme i Norge.

Godt førsteinntrykk

Eksemplaret vi fikk prøve på pressekonferansen hos Canon Norge, var et pre-produksjonseksemplar som ikke kunne brukes til testing, men vi fikk i det minste et førsteinntrykk.

Og dét inntrykket var godt. Vi snakker om et kamera som til tross for sin kompaktkamera-familietilknytning er såpass stort og solid at det føles som et tilnærmet profesjonelt kamera.

Det som trekker ned, er den forholdsvis primitive gjennomsiktssøkeren, som ikke kan måle seg med slike søkere vi har sett i kameraer som Fujifilm X100 og Leica M9 – og som det sikkert er urimelig å sammenligne med på grunn av prisforskjellen, spesielt sistnevnte.

Fotograf Marcel Leliënhof, som var til stede på pressekonferansen for å fortelle om sine erfaringer fra en tidlig-test av det nye Canon-kameraet, ga imidlertid G1 X sin fulle tillit. Han sa at han godt kunne tenke seg å bruke det på enklere fotojobber og -oppdrag.

På spørsmål fra PC World bekreftet han riktignok at kameraet ikke var fullt så lynraskt og responsivt som et speilreflekskamera.

– Men sammenlignet med Canon PowerShot G12 virker det mer robust, har større knapper og leverer over all forventning, sa Leliënhof.

Han har tidligere brukt et av kameraene i G-serien – PowerShot G9 – til å ta bildene i en flott fotodokumentarbok om cowboy-livet i New Mexico. Han kjenner dermed røttene til G1 X godt.

– Det ekstreme kompaktkameraet

Canon selv kaller PowerShot G1 X for «det ekstreme kompaktkameraet». Ingeniørene hos Canon har tatt utgangspunkt i G12, men i en bare litt større utgave av G12-kamerahuset har de fått plass til en CMOS-bildesensor som er 6,3 ganger så stor som bildebrikken i G12.

Bildebrikken har en oppløsning på 14,3 megapiksler og har en størrelse på 18,7 x 14 millimeter. Dette er større enn FourThirds-brikken som Olympus og Panasonic bruker i en del av sine kameraer og ikke langt unna APS-C-størrelsen på cirka 22 x 15 millimeter som man finner i mange speilreflekskameraer.

Canon-ingeniørene har imidlertid måttet slåss om millimeterne her. Hvis de skulle ha valgt de vanlige 3:2-proporsjonene som brukes i speilreflekskameraene, ville det ha vært nær sagt umulig å gjøre kameraet så kompakt som det er blitt. Ved å knipe inn 3-4 millimeter på bredden av brikken og velge 4:3-proporsjonen i stedet, har man fått plass til bildebrikken innenfor de fysiske rammene som var satt som mål for konstruksjonsarbeidet.

Brikken er utviklet av Canons EOS-team, altså de samme folkene som utvikler Canons speilreflekskameraer.

Dyrt kamera?

Canon PowerShot G1X har ved lanseringen i Norge en veiledende pris på 7499 kroner inklusive mva. Vi har hørt kommentarer om at dette er urimelig dyrt for et kompaktkamera. Ja, for et kompaktkamera er det en tvilsom pris.

Men spørsmålet er om G1 X kan sammenlignes med andre kompaktkameraer på markedet? Hverken bildebrikken eller optikken hører hjemme i kompakt-klassen, selv om man kan hevde at kamerahusets form og størrelse så vidt faller innenfor normene for hva som kan kalles et kompaktkamera.

Canon-folkene vil gjerne at vi skal sammenligne kameraet med for eksempel Canon EOS 550D eller 600D, altså speilreflekskameraer i forbrukersegmentet. Kamerahusene har en butikkpris på i overkant av respektive 4000 og 5000 kroner.

Putter man på et rimelig «kit-objektiv», får man en grei bildekvalitet, men et slik objektiv yter ikke kameraet full rettferdighet. Først når man kjøper et dyrere kvalitetsobjektiv, får man fullt utbytte av kamerahus-investeringen. Men da er den samlede prisen gjerne gått opp til 10 000-12 000 kroner.

Det er en slik løsning GX 1 må sammenlignes med, mener Canon. Ettersom GX 1 har et fastmontert objektiv som ikke kan byttes ut som på et speilreflekskamera, har det ikke vært noen vits i for Canon å bygge inn et objektiv i «kit-objektivklassen» for å holde prisen nede. Det ville ha gitt misfornøyde brukere.

I stedet har Canon brukt lang tid på å utvikle 4x zoom-objektivet på GX 1 med de utfordringene som den korte avstanden til den store bildebrikken har bydd på. Det gjenstår å bedømme kvaliteten på uavhengige testbilder, men mye tyder på at Canon har et godt poeng i sitt resonnement.

Vanskelig å putte i bås

Samtidig gjør dette det vanskelig å putte kameraet inn i noen eksisterende bås. Det er nok en konkurrent til den nye generasjonen av speilløse systemkameraer, ikke minst fordi bildebrikken nesten er på APS-C-størrelse. Men det har jo ikke utskiftbar optikk.

Dessuten ser vi at Canon har valgt en helt annen strategi enn erkerival Nikon. Deres Nikon 1-konsept er kameraer med ganske små bildebrikker og med en utpreget forbruker-rettet betjening, selv om optikken er utskiftbar.

Canon GX 1 har altså mye større bildebrikke, men ikke utskiftbar optikk. Betjeningen kan valgfritt gjøres enkelt, automatisk og «kompaktkamera-grønt» eller etter «proffmetoden» med knapper i stedet for menyvalg.

Canon ser da også speilrefleksfotografer som en sterk målgruppe for G1 X. Mange av dem ønsker seg et kompakt ekstrakamera.

Spørsmålet er likevel om kameraet kan komme til å konkurrere mot Canons egne forbruker-speilreflekser i noen grad? Med tre-trinns ND-filter – gråfilter – som gjør at man velge stor blenderåpning også i godt lys og dermed få «speilrefleks-aktig» kontroll over dybdeskarpheten, er man omtrent på speilrefleksnivå når det gjelder kreativ kontroll over bilderesultatet.

Seriebilder på opptil 4,5 bilder i sekundet – riktignok bare i serier på opptil seks bilder – hører også med, sammen med 14-bits råbilder, kombinert optisk og «intelligent» bildestabilisator, HD-video i 1080p med 24 bilder i sekundet og tre-tommers vridbar lcd-skjerm på 920 000 punkter.

Kalibrert lysfølsomhet går fra ISO 100 til ISO 12800 og brennviddeomfanget på optikken tilsvarer 28-112 millimeter.

Canon byr også på filteradapter, undervannshus, blitssko som kan brukes Canons blitser myntet på speilreflekskameraene, adapter for ringblits og mye annet mer eller mindre profesjonelt tilbehør.

Ifølge Canon vil G12-kameraet fortsatt bli solgt side om side med G1 X, som kommer i salg i Norge i februar.