TEST: Razer Barracua HP-1 - Med overtaket i spill

Med Razer Barracua har du åtte elementer og kringlyd i hodetelefonene.

Publisert Sist oppdatert

Til spilling er det vanligste å bruke et par vanlige stereohodetelefoner. Du får kjøpt hodetelefoner som er spesielt tilpasset spillbruk, uten at det skiller mye fra andre hodetelefoner. I det siste har det kommet en rekke modeller som leveres med enten usb-kontakt og innebygd lydkort, eller med et lite lydkort i form av en usb-adapter. Disse lydkortene gjør sitt beste for å simulere kringlyd rett i hodetelefonene. Resultatet spenner fra relativt troverdig til direkte håpløst.

Den beste løsningen om du ønsker kringlyd i hodetelefonene er å velge et hodesett med seks eller åtte elementer, mot normalt to. Ved å putte ekte kringlyd i hodetelefonene er det mulig å høre hvor ting skjer rundt deg. Med vanlig stereo er dette langt vanskeligere å avgjøre.

Vi har tatt en titt på Razer Barracuda HP-1. Settet har vært i salg en stund, men er fortsatt av de mest aktuelle kringlydsettene, og et av relativt få som er å få kjøpt. Barracuda-settet er utstyrt med hele åtte høyttalerelementer. Til sammen gir de lyd tilsvarende et 5.1 Surround-anlegg, om enn mye nærmere øret.

Settet er relativt stort, men ikke plagsomt tungt. Klokkene er store og runde, og utstyrt med et plysjlignende stofftrekk. Stoff er klart å foretrekke fremfor kunstkinn, spesielt om spillingen strekker seg over flere timer, og kanskje til og med en hel natt. Justeringsmulighetene er gode. Klokkene er dog en anelse grunne, noe som kan bli litt slitsomt over tid.

Razer Barracuda HP-1 krever at du har et lydkort med tilkoblinger for 5.1-lyd, altså tre minijacker for lyd ut, i tillegg til tilkobling for mikrofon. Sammen med tilkoblingene for lyd henger det også en usb-kabel. Denne forsyner hodetelefonene og kontrollboksen midt på ledningen med strøm. Kontrollboksen lar deg justere de fire lydkanalene separat, deaktivere mikrofonen, og justere hovedvolumet. Usb-kabelen gir også strøm til å drive de lysende, blå Razer-logoene på sidene av de to klokkene. Lysene kan deaktiveres. En minijack-tilkobling på venstre klokke lar deg koble til mikrofonen.

Kjekk kringlyd

Lydmessig er Razer Barracuda HP-1 litt så som så. Kringlyden fungerer tidvis svært bra. I filmer med gode lydeffekter merker du tydelig at lyden beveger seg rundt deg. Også i spill har vi dratt nytte av muligheten til å høre hvor lyden kommer fra. Det gir et klart overtak i for eksempel skytespill, hvor du har mer kontroll på hvor fienden befinner seg.

Selv om de åtte elementene er nyttige i spill, og gir en høyere grad av innlevelse i film, er ikke lyden ellers helt på topp. Til musikk virker settet litt spakt og lite definert, og det er tydelig at det ikke er musikk som er tiltenkt bruksområde. Det er ikke umulig å høre musikk med Barracuda HP-1, men kvaliteten er ikke på høyde med de fleste av stereohodesettene vi har testet. Lyden er langt bedre i film og spill. Bassen er markant, og du kan enkelt justere den ved hjelp av et lite hjul på kontrollboksen på ledningen. Lydspekteret er godkjent, med relativt definert lyd hele veien. Vi opplevde mye det samme i spill, selv om du her er avhengig av at utviklerne har tatt seg tid til å gjøre en skikkelig jobb med lyden. I for eksempel Zombie-spillet Left 4 Dead ga kringlyden oss et par ekstra grøss nedover ryggraden.

Konklusjon

Razer Barracuda HP-1 er et av svært få hodesett med ekte kringlyd. Ved hjelp av åtte elementer får du levert noe som tilsvarer omtrent et 5.1 Surround-anlegg. Effekten blir naturlig nok ikke like god som med et skikkelig anlegg. Til det ligger elementene for nære ørene.

Det er likevel ikke tvil om at settet gjør en langt bedre jobb i spill enn vanlige stereosett. Lydkvaliteten er i svakeste laget for musikk, men det går. Til film og spill er det langt bedre. Vi har testet flere stereosett i samme prisklasse som har langt bedre lydkvalitet, men de gir ikke det samme overtaket i for eksempel skytespill på nettet.