TEST: Nikon Coolpix AW110 - Feriekamera som tåler det meste

Nikons nye tøffingkamera tåler både vann, sand og herjing.

Publisert Sist oppdatert

Det er noen år siden sist vi testet et skikkelig tøffingkamera, men da Nikon lurte på om vi ville teste Coolpix AW110, var vi ikke vonde å be. Kameraet er tiltenkt de som ligger å herje både over og under vann, og kan også være godt egnet for dem som trenger et ekstra solid kamera på jobb.

Nikon Coolpix kommer i fire forskjellige fargevarianter, sort, blå, kamuflasjefarget og oransje. Vår testmodell var i sistnevnte farge, tror vi. Vi synes nå det så mer rødt ut. Spenstig farge var det uansett. Kameraet er relativt kompakt, og virker meget solid bygd. Det bør det da også være, om det skal leve opp til lovnaden om at det skal tåle fall fra minst to meters høyde, og dykking ned til 18 meters dyp.

Tidligere kameraer vi har testet av denne typen har vært utstyrt med relativt stusslig optikk. Nikon har fått plass til litt mer optikk bak beskyttelsesglasset, faktisk kurante fem ganger optisk zoom med blender fra 1:3.9. Gitt at optikken må skjules bak et ekstra lag med glass for å takle påkjenningen det er å brukes under vann, er det noe begrenset hvor stor og kraftig den kan være.

Trådløsnett i kameraet

På baksiden av kameraet finner du fint plasserte knapper for å styre alle funksjonene det er utstyrt med, og det er en del. Her har du en rekke smarte og velfungerende programmer som gjør det lettere å få et så godt resultat som mulig når du fotograferer. Du har også mulighet for å geo-tagge bildene dine, samt å enkelt hente bildene til pc eller nettbrett takket være innebygget støtte for wlan.

Kameraet er utstyrt med en bildesensor på 16 megapiksler, noe som er rikelig. Kanskje er det til og med litt i meste laget. Vår erfaring er nemlig at bildekvaliteten ikke er helt der vi kunne ønsket at den var. Det kan nok også ha noe å gjøre med den begrensede optikken som er presset inn bak et lag med ekstra glass. Selv i gode lysforhold oppleves bildene som en anelse for kornete. For all del, bildekvaliteten er ikke dårlig, vi skulle bare ønske den var litt mer detaljert. Kanskje hadde det hjulpet med en sensor med færre og større piksler?

Optikken sitter god beskyttet bak et ekstra lag glass.

Gitt at vi testet kameraet i april, hadde vi ikke noe stort ønske om å ta det med på stranden. Derfor har vi begrenset undervannstestingen til bruk i dusjen og kjøkkenvasken. Det gir ikke de store utfordringene når det kommer til trykk, men viste at kameraet uten problemer taklet å ligge under vann over litt tid. Vi har også sluppet kameraet fra over to meters høyde, og «mistet» det i bakken ved flere andre anledninger – for eksempel mens vi kastet det mellom oss mens kameraet filmer i 1080P-oppløsning. Ved et par anledninger mistet kameraet fokus da det traff bakken, men med en kjapp omstart fungerte alt knirkefritt igjen.

Konklusjon

Er du på jakt etter optimal bildekvalitet er nok ikke AW110 kameraet for deg. Noe svakere bildekvalitet er imidlertid en grei pris å betale for et kamera som tåler det meste av juling – selv om vi kunne ønske en anelse mindre bildestøy. Kameraet er enkelt i bruk, og gir en hel masse muligheter. Kjekt er det også at du ved hjelp av en liten Nikon-app enkelt kan vise bilder direkte fra kameraet på for eksempel iOS- og Android-enheter.