Nikon med vanntett systemkamera

Allværskamera med utskiftbar optikk.

Publisert Sist oppdatert

Det nye Nikon 1 AW1 kan brukes i vann ned til 15 meters dybde, tåler fall fra to meters høyde, er frostsikkert ned til minus 10 grader og er fullstendig støvsikkert.

Allværskameraer som tåler både vann, støv, kulde og hard behandling er populære blant ivrige friluftsfolk, og det er lansert en god del slike kameraer i senere år. Men de fleste er kompaktkameraer.

At man kan ta med seg et kamera med utskiftbart objektiv på dykking uten å pakke utstyret inn i et undervannshus, er ganske unikt.

Nå skal det sies at Nikon har lang erfaring i å lage kameraer til bruk under vann. Nikonos 1 Calypso, opprinnelig en fransk konstruksjon utviklet av blant andre den kjente undervannsfotografen Jacques-Yves Cousteau, kom på markedet allerede i 1963, og ble stadig videreutviklet av Nikon frem til 2001. Kameraet kunne brukes helt ned til 50 meters dyp og var populært både blant profesjonelle undervannsfotografer og blant amatører med romslig budsjett.

Forløperen, Nikonos II, lansert i 1968. (Foto: Craig Wilson, Wikimedia)

Nikon 1-familien

Nikon 1 AW1 inngår i Nikon 1-familien av kompakte, speilløse systemkameraer. Dette er kameraer som det er bygd opp et system med tilbehør rundt og der utskiftbar optikk er et av nøkkelpunktene.

De første Nikon 1-kameraene ble lansert høsten 2011. Kameraene benytter Nikons såkalte CX-brikkeformat. Dette er en én-tommes CMOS-bildebrikke på 13,2 mm x 8,8 mm, og oppløsningen er på 14,2 megapiksler.

Nikon 1-kameraene utmerker seg blant annet med en særdeles rask hybrid-autofokusløsning og kan ta seriebilder på opptil 60 bilder i sekundet med låst autofokus og opptil 15 bilder i sekundet med fullt fungerende autofokus.

Vanntette objektiver

Et vanntett systemkamera må naturligvis ha vanntette objektiver, og Nikon lanserer i denne omgang to vanntetteobjektiver.

1 Nikkor AW 11-27.5 mm f/3.5-5.6 er et allround-zoomobjektiv med brennviddeomfang som tilsvarer 30-74 mm omregnet til 35 mm-format, altså fra moderat vidvinkel til moderat tele. Objektivet leveres som «kit-objektiv» til AW1-kameraet, i fargene sort, rød og sølv.

Trenger man et mer lyssterkt objektiv i tillegg, kan man kjøpe 1 Nikkor AW 10 mm f/2.8. Dette er et objektiv med fast brennvidde tilsvarende 27 mm vidvinkel omregnet til 35 mm-format. Objektivet har en nærgrense på to meter, og lysstyrken på f/2,8 gjør at det egner seg godt til undervannsfotografering i dunkelt lys, hevder Nikon.

Kameraet kan også bruke de øvrige kameraene i 1 Nikkor-serien, som nå omfatter 11 objektiver. Men da kan man naturligvis ikke ta med seg kameraet ut i vannet.

Med adapter kan man også bruke objektiver lagd for Nikons speilreflekskameraer, med en brennviddefaktor på 2,7x.

Til våren vil Nikon forøvrig lansere en kraftig, vanntett undervannsblits til AW-kameraene.

Tekniske data

Kameraet har elektronisk lukker med lukkertider fra 1/16 000 sekund til 30 sekunder. Serieopptak kan tas med hastigheter på 5, 15, 30 eller 60 bilder per sekund. Lysfølsomheten går fra ISO 160 til ISO 6400, og som alle Nikon 1-kameraene kan også AW-kameraet ta opp full HD-video.

På baksiden finner man en tre-tommers lcd-skjerm med oppløsning på cirka 921 000 piksler. Vekten på kamerahuset er oppgitt til 313 gram, eller 356 gram hvis man setter inn batteri og sd-minnekort.

Kameraet har usb- og HDMI-kontakt. En GPS-modul er innebygd, og systemet støtter også det russiske Glonass-navigasjonssystemet. I tillegg har kameraet en kombinert høyde- og dybdemåler, elektronisk kompass og virtuell horisont.

Blant tilbehøret finner vi en trådløs-adapter, WU-1b, som gjør det enkelt å sende bilder direkte til en smarttelefon eller et nettbrett.

Prisene

Nikon 1 AW1 kommer i salg i Norge 10. oktober, og prisen for et sett med kamerahus og 11-27,5 mm undervannsobjektiv er satt til 6790 kroner, opplyser Nikon Norge.

Prisen på AW 10-objektivet er 2690 kroner.