Sony lanserer "ny" kameraklasse

Speilrefleks-design med kompakt optikk.

Publisert Sist oppdatert

Sony har lansert a3000, et rimelig kamera som kombinerer formen og fasongen til de speilrefleks-lignende SLT-kameraene fra Sony med den mer kompakte optikken til Sonys NEX-kameraer.

Forkortelsen SLT står for «Single Lens Translucent» og betegner en kameraklasse hos Sony der gjennomskinnelig speil har erstattet det klassiske speilet i speilreflekskameraer og som ikke trenger å vippes opp når bildet tas.

Siden speilet kontinuerlig slipper gjennom litt lys til fasedetekterende autofokusdioder i prismehuset på toppen av kameraet, byr SLT-kameraene på mye raskere autofokus under videoopptak enn vanlige speilreflekskameraer greier i LiveView og ved videoopptak.

Sony har beholdt a-en i modellnavnet på det nye kameraet, sikkert for å signalisere at kameraet hører hjemme i Sonys alternativ til speilreflekskameraer, de nevnte SLT-kameraene, som alle har en a (står for Alpha) i navnet.

Forvirrende?

Men det ligger en kjerne til forvirring her, ettersom fatningen til Sonys objektiver for speilrefleks- og SLT-kameraene kalles for A-fatning.

Det nye Sony a3000-kameraet er derimot ikke utstyrt med A-fatning, men med det som Sony kaller E-fatning. Dette er betegnelsen på fatningen for de mer kompakte objektivene som passer til Sonys NEX-kamerafamilie.

Dette er en serie særdeles kompakte speilløse systemkameraer, der også størrelsen og vekten på objektivene er til dels betydlig redusert sammenlignet med A-objektivene.

Ny NEX-modell

Samtidig har Sony lansert nettopp en ny NEX-modell, Sony NEX-5T. Forbedringene ligger først og fremst på elektronikk- og kommunikasjonssisden.

Nex-5T har innebygd wlan-støtte som skal gjøre det enkelt å overføre bilder til pc, nettbrett, smarttelefon eller tv.

Det er også det første E-fatningskameraet med utskiftbar optikk fra Sony med NFC-støtte - Near Field Communication. Dette gir mulighet for direkte overføring til Android-baserte mobiltelefoner og nettbrett. Kommunikasjonen opprettes så snart enhetene berører hverandre, og det kreves ingen installasjon.

Ellers har NEX-5T en bildebrikke i APS-C-format med 16,1 effektive megapiksler og en lcd-skjerm som kan vris opptil 180 grader. Tre-tommersskjermen har en oppløsning på 921 600 piksler.

NEX-5T kommer i salg i september og koster 5400 kroner inklusive mva. med 16-50 mm E-fatningsobjektiv.

18 objektiver

Tallet på objektiver med Sony- og Carl Zeiss-logo omfatter nå rundt 40 objektiver. 18 av disse hører i skrivende stund hjemme i utvalget av kompakte E-objektiver.

Sony a3000-kameraet er utstyrt med en APS-C-bildebrikke på 20,1 megapiksler. Det dreier seg om et Exmor APS HD CMOS-sensor, som foruten fotografier også kan håndtere full HD-video i 50i- eller 25p-kvalitet.

Lav pris

Prisen må sies å være svært konkurransedyktig. Med E 18-55 mm-objektiv er startprisen 3400 kroner inklusive mva.

Men den lave prisen har sin pris, for å si det sånn. Lcd-skjermen på tre tommer har en oppløsning på bare 230 400 piksler. Det er lenge siden undertegnede har benyttet et kamera med så lav lcd-oppløsning. Den elektroniske søkeren har tilsvarende dårlige spesifikasjoner, med en oppløsning på bare 201 600 piksler.

Vekten på kamerahuset inkludert batteri ligger på beskjedne 280 gram.