TEST: Nec MultiSync PA271W - Stor skjerm for proffene

Necs 27-tommer har suveren fargegjengivelse og bildekvalitet - og koster deretter.

Publisert Sist oppdatert

Etter at LCD tok over på skjermmarkedet er det viktigere enn noen gang å velge skjerm etter hvilke behov du har, mer enn å se seg blind på design og pris. Det er nemlig langt større forskjeller på forskjellige LCD-skjermer enn det var den gangen alle satt med store og tykke bilderørsskjermer.

En skjerm som er godt egnet til spilling, er for eksempel sjelden særlig egnet til grafisk jobbing – og motsatt. Hvor godt en skjerm egner seg til forskjellig bruk avhenger i all hovedsak av hva slags panel produsenten har benyttet seg av, men også av hvilke tilpassinger de har gjort i resten av elektronikken også.

Når vi tester skjermer overlater vi de kjappe og rimelige underholdnings- og spillskjermene til noen andre. Vi fokuserer heller på skjermer beregnet til mer seriøs bruk, og Nec er en produsent som er kjent for å lage seriøse skjermer.

Tidligere i år testet vi en rekke 27-tommers bedriftsskjermer. Den gangen valgte vi å ikke ta med Necs rimeligste 27-tommer, fordi den rett og slett la seg i alle fall en klasse over de andre produsentenes «rimelige» 27-tommere. Denne gangen skal vi se om Necs MultiSync PA271W virkelig er verdt de rundt syv tusenlappene ekstra, sammenlignet med skjermene vi testet i forrige omgang.

Tykk og tung

Det første som slo oss da vi pakket PA271W ut av esken var at den var både tykkere og tyngre enn den forrige runden med 27-tommere vi testet. Designmessig er den heller ikke av de mest spennende, men er omtrent på linje med andre bedrifts- og proffskjermer.

Som forventet har Nec utstyrt skjermen med en fot som lar deg justere den i de fleste retninger. Pivot-funksjon er også på plass. Justeringsmulighetene gjør at du enkelt kan plassere skjermen i både riktig høyde og vinkel. Bak på skjermen finner du to DVI-innganger og en DisplayPort-inngang. Du har også usb-hub, som i tillegg kan fungere som en KVM-svitsj – altså slik at du kan koble tastatur og mus rett i skjermen, og så bruke dem mot flere pc-er, avhengig av hvilken pc du velger å hente signal fra. Kjekt.

 

Nec PA271W er omtrent dobbelt så tykk som undertegnedes Eizo EV2736w, og tar opp ganske mye plass på skrivebordet. Det i en tid da skjermprodusenter flest knives om å ha de tynneste og lekreste skjermene. Den uvanlig store størrelsen har imidlertid en funksjon. Skjermen er nemlig utstyrt med en kjøleløsning som skal hindre at CCFL-baklyset skal bli for varmt. For mens de fleste andre har byttet til LED-belysning i skjermene sine, har Nec holdt seg til lysstoffrør i PA271W. Ulempene er altså størrelsen på skjermen, men også at det blir langt varmere foran PA271W enn foran andre, nye 27-tommere.

De to ulempene er imidlertid til å leve med når resultatet er en skjerm med særdeles jevnt lys. Våre tester viser at PA271W kan skilte med det jevneste baklyset vi har sett på en testskjerm så langt.

God fotoskjerm

I forkant av lyskilden har Nec plassert et IPS-panel av høy kvalitet. Oppløsning er, som den bør være på en 27-tommers skjerm, på hele 2560x1440 piksler. Det gir en stor og god arbeidsflate, og er spesielt nyttig til for eksempel fotoredigering og illustrasjoner. Det er heller ikke noen ulempe når man jobber i Word, hvor man for eksempel kan få vist seks sider med tekst på skjermen samtidig.

Våre tester viste raskt at panelet stilte i en litt annen klasse enn de skjermene vi testet i vinter. Selv før kalibrering viste skjermen jevnt over presise og fine farger, og det var ikke store endringene som skulle til før vi målte resultatet til å være svært presist.

 

Våre målinger viste at fargegjengivelsen og fargedybden var meget god, faktisk det beste vi har målt så lang. Ser vi kun på antallet farger skjermen kan vise, var den gode 30 prosent foran de fleste 27-tommerne vi testet i forrige omgang. Unntaket var Fujitsu P27T-6 IPS, som hadde neste like godt resultat som Nec PA 271W.

Adobe RGB og litt til

Et omtrent likt tall betyr imidlertid ikke nødvendigvis at skjermene viser farger like godt, og Nec-skjermen er i stand til å vise et noe mer korrekt fargebilde enn Fujitsu-skjermen. Begge de to skjermene dekker i overkant av 110 prosent av Adobe RGB, men der Fujitsu dekker noen deler av fargeområdet bedre enn andre, dekker Nec PA271W Adobe RGB langt jevnere.

Det er ikke bare på fargegjengivelse Nec-skjermen gjør det godt. Fargeoverganger og skyggepartier vises svært bra, og kontrasten er meget god. Til grafisk jobbing og til foto er altså Nec PA271W meget godt egnet. Gitt prisen og målgruppen regner vi ikke med at mange vil vurdere å kjøpe skjermen til underholdningsbruk, og det er for så vidt like greit. For mens den er godt egnet til seriøs bruk, er PA271W desto dårligere egnet til spill og film. Takket være treg oppdateringshastighet og rekordhøy «input lag» viste det seg at det å spille på Nec-skjermen var litt av en prøvelse. Men så er det altså ikke på noen måte det skjermen er beregnet for.

Konklusjon

Nec PA271W er for så vidt ikke på langt nær den dyreste 27-tommers pc-skjermen som er å få kjøpt, men den er samtidig også langt fra den billigste. Basert på pris og spesifikasjoner plasserer skjermen seg greit inn i proffsegmentet.

Skjermen er stor og tung til en LCD-skjerm å være, men det har sine grunner. Takket være «gammeldags» lyskilde bak panelet har PA271W en uvanlig jevn belysning, og tilsvarende jevn fargedekning.

Våre tester viste at skjermen leverer meget god fargegjengivelse, og dekker det aller meste av Adobe RGB-fargerommet med god margin. Kombinert med fin kontrast og nydelige fargeoverganger gjør det at Nec PA271W er godt egnet til seriøse proffbrukere som ikke har noe i mot å betale opp mot 13 000 kroner for en skjerm tilpasset dere behov. Det kan for så vidt være lurt å lete litt rundt etter best mulig pris, for er det en ting som er sikkert, er det at prisene for denne skjermen varierer veldig fra butikk til butikk. Vi har funnet Nec PA271w fra i underkant av 9 000 kroner til nesten 18 000 kroner i verste tilfelle.

For andre brukere, med litt mer moderate krav til fargegjengivelse og bildekvalitet, er nok en rimeligere 27-tommers skjerm et bedre valg. For mens denne skjermen er godt egnet til grafisk arbeid og foto, er den desto dårligere egnet til underholdning og spill.