40.000 NRK-programmer på Apple TV

Nå er både NRK, TV2 Sumo og SVT Play tilgjengelig via Apple TV-boksen.

Publisert Sist oppdatert

Apple TV er en suksess i Norge. Men hittil har norsk innhold vært mangelvare.

Nå er imidlertid både TV2 Sumo og NRK på plass med egne apper. NRKs kanal ble lansert samtidig som også svenske SVT Play kom på banen med sin løsning.

Apples lille, sorte tv-boks finnes i mange norske hjem - ifølge NRKs egne beregninger i så mange som 15 prosent.

Men tilbudet innen film og video er overveiende amerikansk. Norsk innhold på Apple TV har vært et stort ønske for mange, lenge. Også rikskringkasteren tar konsekvensene av det:

– Det er viktig for NRK å gjøre programmene så tilgjengelige som mulig for det norske folk, og Apple TV har vært et sterkt ønske fra mange, sier Nicolai Flesjø, redaksjonssjef On demand i NRK.

I første omgang er det media som er tilgjengelig under tv.nrk.no som man kan aksessere fra en Apple TV. Kvaliteten som sendes er inntil 2,8 MB/s i en oppløsning av 720p, men det vurderes en økning til rundt 3,5 – 3,8 MB/s i 720 samt fullHD 1080p.

Ikke direkte - ennå

Så til å begynne med er det ikke snakk om direktesendinger, men arkiv-innhold - men arkivet inneholder faktisk hele 40.000 programmer i opptak. Ikke verst det heller.

Og det jobbes med å få på plass live tv-sendinger fra kanalene NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super, samt spesielt innhold fra ekstrasendinger og store sportsarrangement.

Svensk TVs on-demand løsning på AppleTV (Ill.: SVT)
Svensk TVs on-demand løsning på AppleTV (Ill.: SVT)

Tilgang til NRK-kanalen er begrenset til Norge. Det vil si at Norge må være definert som hjemlandet i innstillingene.

Skulle du ønske å ta med deg boksen til utlandet så må du fremdeles holde på denne innstillingen for å kunne få tilgang, og selv da kan det bli begrensninger. Det er IP-adressen som avgjør dette, og innsnevringen kommer som følge av rettigheter for sendinger i spesifikke geografiske områder.

NRK har foreløpig altså satset på strømmeløsningene Apple TV og og Google Chromecast, men ifølge NRK beta vurderes også andre bokser fortløpende, for eksempel Roku, Plex og Amazon Fire.

Via Nrk beta