- Verdens mest kompakte, sier Nikon

Blant Nikons CES-nyheter finner vi det som Nikon kaller «verdens mest kompakte systemkamera».

Publisert Sist oppdatert

Nikon stilte opp på CES-messen i Las Vegas med to nye kameraer i sin familie av diskløse systemkameraer, Nikon 1-serien, og et par nye kompaktkameraer.

I tillegg viste Nikon fram ny, spennende optikk til Nikon 1-kameraene.

Hjemme i Oslo demonstrerte produktspesialist Jon Aasen hos Nikon Norge de nye kameraene for norsk fagpresse.

Kompakte og raske

Han mente at den ekstremt kompakte formfaktoren kombinert med særdeles høy hastighet på en del operasjoner er forklaringen på suksessen til Nikon 1-kameraene.

Ifølge Nikon er Nikon 1-familien blitt markedsledende i segmentet for kompakte systemkameraer (altså kameraer med utskiftbar optikk, men uten speil) i Europa. Markedsandelen som kamerafamilien har fått i dette segmentet i Norge er nå på nesten 34 prosent.

Etter CES-lanseringen er det fortsatt Nikon 1 V2 fra i fjor høst som er flaggskipet i denne kamerafamilien, med form som et krympet speilreflekskamera med skikkelig håndgrep og det hele.

Nikon 1-serien har med sitt såkalte SX-sensorformat betydelig mindre bildebrikke (én-tommes brikke) enn konkurrentene med enten FourThirds-format eller helt opp i APS-C-størrelse.

Nikon 1 J3

Men nye Nikon 1 J3 blir et attraktivt kompakt alternativ til V2-modellen. J3 mangler V2-modellens elektroniske søker – du må komponere bildene på lcd-skjermen, som vel å merke har høy oppløsning med 921 000 piksler, slik også V2 har.

Men samtidig har kameraet en form og vekt som plasserer det klart i kompaktsjiktet, med en vekt på bare cirka 200 gram inkludert batteri. V2 veier til sammenligning rundt 278 gram.

Samtidig har Nikon greid å beholde enkelte «profesjonelle» betjeningselementer på kompaktmodellen J3, blant annet et programvelgerhjul på toppen av kameraet. Som kjent vil litt erfarne fotografer gjerne slippe å bla i menyene hvis de kan få bruke knapper og ratt i stedet.

Nikon 1 S1

Den andre lanseringen nå er Nikon 1 S1, som er ytterligere noen gram lettere enn J3 og som i enda større grad er myntet på kjøpere som kommer fra den tradisjonelle kompaktkamera-verdenen, for Nikons del altså fra Coolpix-sjiktet. Det åpenbare tegnet på dette er at kameraet ikke har noe fysisk programvelgerhjul, bare et virtuelt programvelgerhjul i menysystemet.

S1-kameraet har redusert oppløsning sammenlignet med J3, 10,1 megapiksler mot 14,2 megapiksler på J3. I tillegg er lcd-oppløsningen redusert til 460 000 piksler. Ellers er det meste likt.

Nikon 1 J3 kommer i fargene hvit, sort, sølv, vinrød og beige med matchende kit-objektiver. Med 1 Nikkor 10-30 mm VR har kameraet en veiledende pris på 5190 kroner.

Nikon 1 S1 kommer i fargene hvit, sort, rosa, rød og olivengrønn med matchende kit-objektiver. Med 1 Nikkor 11-27,5 mm har det en veiledende pris på 4190 kroner. Kameraene er tilgjengelig fra 7. februar.

Kompakte objektiver

En av fordelene med såpass liten bildebrikke som Nikons speilløse systemkameraer har, er at ikke bare kameraene, men også objektivene kan gjøres mindre enn det man finner ellers blant kompakte systemkameraer.

To nye, kompakte objektiver lanseres nå.

Det ene er en utpreget vidvinkel-zoom med brennvidde som tilsvarer omtrent 18-35 mm i 35 mm-format. Modellbetegnelsen er 1 Nikkor VR 6.5-13 mm. Veiledende pris er 4190 kroner, med levering fra 7. mars.

Det andre er 1 Nikkor VR 10-100 mm. Nikon kaller det verdens minste utskiftbare objektiv med 10x zoom, tilsvarende cirka 27-270 mm i 35 mm-format. Nikon har fra før av et 1 Nikkor-objektiv med samme brennviddeomfang, men det er noe mer lyssvakt og veldig mye tyngre, spesialutviklet for videofilming. Den nye 10-100 mm-modellen har lysstyrke f/4-5,6, kommer i salg 28. mars og vil koste 4390 kroner.