Fredsprisen til Wiki!

Dummeste jeg har hørt, tenkte jeg da jeg for første gang hørte om Wikipedia. Amatørenes juleball, det vil aldri funke. Så feil kan man ta.

Publisert Sist oppdatert

Wikipedia er både et oppslagsverk og en wiki på nettet. Det skal etter hvert inneholde kort og konsist "alt vi vet". På et nivå som passer for generelt interesserte. Det er åpent og gratis, alle kan lese i det og alle kan bidra til det. Du slår opp en artikkel, leser det som står – og hvis du er uenig, melder du deg på og sender inn ny info. En wiki er ikke en blogg, det er et dokument som blir redigert av mange. Folk sjekker hverandres bidrag. Rettelsene blir stadig vekk samlet i en ny, oppdatert artikkel. De som bidrar holder også vakt, så feil og vandalisme raskt blir oppdaget.

Høres ut som en invitasjon til krangel og kaos, ikke sant? Men saken er at det virker, foreligger på mange språk (enkelte har jeg aldri hørt om), det er nyttig og forbausende oppdatert. Marit Bjørgens sølvmedalje på 10 km klassisk i Torino var behørig innført få dager etter bragden. Hvilket annet leksikon kan skryte av sånt? Artiklene er balanserte og fyllestgjørende for mitt behov. Det finnes utgaver både på bokmål og nynorsk. Det hele skalerer fenomenalt, skarer av nye artikler blir lagt til daglig, uten problemer.

Den originale engelske versjonen ble etablert i 2001, den inneholder nå 200 000 artikler selv om mange av dem foreløpig bare er "stubber", ikke fullvoksne "trær". Har du lyst til å gi deg i kast med en av dem, er det bare å gå i gang. Språk er kultur, spanjoler er interessert i andre ting enn ungarere. Det er ikke snakk om oversettelser fra engelsk til andre språk, den spanske utgaven inneholder til dels helt andre temaer og vinklinger enn den engelske. Den dagen jeg skriver denne teksten etterlyses folk som kan skrive om Bosnia og Hercegovina og andre land i gamle Jugoslavia. En egen portal for Oceania er opprettet. Ringene brer seg, de dekker snart hele kloden. Det er umulig å få til noe så stort på annen måte.

Wiki er et åpen-kildekode program for samarbeid på nettet. Titusener av mennesker jorda rundt i et løst, men velordnet samspill. Kunne konseptet brukes til bedriftsinterne prosjekter? Vi er vant til at store prosjekter må være gjennomorganisert, nivådelt og fylt av papirarbeid – men Wikipedia peker i en annen retning. Det går an å tenke nye tanker om organisering slik McGregor gjorde da han formulerte sin berømte teori Y om at folk ikke behøver å tvinges til å arbeide. Målt i antall medvirkende er Wikipedia det største prosjekt verden har sett.

Hvordan kan det være at arge motstandere ikke ødelegger for hverandre? Hvem skal ha siste ord når islam skal beskrives? Hvilke bilder kan den artikkelen inneholde? Skal en jøde fra Israel få si noe om Palestina? Kinkige spørsmål, og det finnes mange av dem. Men de går an å løse. At Wikipedia allerede er blitt ganske bra viser at det har vokst frem noen "best practices".

En viktig regel er: Anonymitet skal være bannlyst. De som skriver skal gi seg til kjenne, slik det blir praktisert med åpen-kildekode programmer. Det er umulig å utøve noen form for sosial kontroll overfor mennesker som de i kretsen ikke vet hvem er. Og suksessen til Wikipedia bygger fullt og helt på arbeidslyst og sosial kontroll. De som ikke oppfører seg, blir frosset ut.

Det skal være mulig å bygge reputasjon for regelmessig og godt arbeide. Slike folk skal gripe inn og løse opp i konflikter. For konflikter og ordkrig oppstår, men det har vist seg at situasjonen roer seg raskt, raskere enn avisdebatter som ofte varer i uker og måneder. Det må finnes en styringsmodell for å gjenskape orden når tvister blusser opp. Den enkleste og raskeste mekanismen for øyeblikkelig aksjon er å rulle tilbake til en tidligere versjon. Personer med god reputasjon skal virke som redaktører og problemløsere.

Wiki-type samarbeid oppstår ikke momentant. Det skal tilføres menneskelig energi. Ildsjeler er velkomne. Det tar tid før en krets rundt et tema blir dannet. Noen må ta på seg ansvar for å definere og dra i gang kretser. Finne frem til og oppmuntre entusiaster, peke ut veien for dem. Wiki dreier seg ikke bare om å sitte hjemme i stua, sjekke fakta og produsere artikler. Det foregår mye kommunikasjon med de andre i kretsen, det arrangeres konkurranser, månedens vinnere blir utpekt. Du er med på noe lystbetont og nyskapende. Din stemme blir hørt.

Kretser av likesinnede, interaksjon, lystbetont medvirkning og sosial kontroll. En helt ny måte å sette i gang prosjekter på. Hva tror du det kunne brukes til?

hidas@online.no