Lettere å foreslå Wikipedia-endringer

Wikipedia-redaktørene skal få bedre tilbakemeldinger fra leserne.

Publisert Sist oppdatert

Wikipedia, internett-leksikonet som vi alle kan komme med bidrag til, skal bli enda bedre gjennom en ny ordning der det blir lettere enn før å legge inn forslag til forbedringer.

Forslagene vil gå direkte til redaktørene, altså til dem som har skrevet artiklene på Wikipedia.

Nytt verktøy

Wikimedia Foundation tester for tiden et nytt verktøy der leserne kan legge inn endringsforslag direkte til redaktørene. Testingen er blitt utført i tre prosent av artiklene som er lagt ut på den engelsk-språklige versjonen av Wikipedia.

I løpet av juli vil ordningen utvides til å dekke rundt 10 prosent av engelsk-språklige Wikipedia.

Etter hvert kan den nye løsningen også føre til at flere av oss blir Wikipedia-redaktører, skriver PC Worlds nyhetstjeneste .

Wikipedia ble lansert i 2001 og består nå av over 22 millioner artikler, hvorav nesten fire millioner på engelsk. I dag har den frivillige leksikontjenesten over 100 000 faste, aktive bidragsytere, kalt redaktører.

Siden 2010 har Wikipedia hatt et tilbakemeldingssystem kalt Article Feedback Tool (AFT), der leserne kan rangere artiklene på en skala fra 1 til 5 etter fire forskjellige kriterier: om artikkelen virker tillitvekkende, hvor objektiv den synes å være, i hvilken grad den er komplett eller ikke og hvor godt den er skrevet.

Verktøyet er i dag ute i sin fjerde versjon, men en ny versjon 5 av AFT er nå altså under utprøving og byr på nye måter for brukeren å gi tilbakemeldinger til redaktørene på. Leserne blir bedt om å komme med forslag i tilknytning til artiklene de leser, og redaktørene blir oppfordret til å forbedre artiklene sine på bakgrunn av tilbakemeldingene.

Leserne får også adgang til å rangere tilbakemeldinger og forslag fra andre lesere.

Redaktørene på sin side får adgang til å publisere tilbakemeldinger overfor andre redaktører. De får også adgang til å skjule upassende kommentarer – og de kan naturligvis legge inn de foreslåtte endringene i artiklene sine, hvis de er enige.

– Etter avsluttende testing og feilretting de kommende ukene venter vi å kunne legge ut den nye versjonen på hele den engelskspråklige delen av Wikipedia tidlig på høsten, skriver produktsjef for redaktørordningen hos Wikimedia Foundation, Fabrice Florin, i et blogginnlegg .

Løsningen ventes å bli tatt i bruk i andre deler av Wikipedia-systemet i månedene som kommer.